Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal NUCLEAR. NATO avertizează Rusia: 'Vom avea o mare problemă'

racheta

NATO dispune de "numeroase modalităţi potenţiale" de a răspunde în cazul în care Rusia continuă să încalce tratatul forţelor nucleare încheiat cu SUA, a declarat secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat dpa, difuzat vineri, citat de Agerpres.

"Rusia are o ultimă şansă", a spus Stoltenberg în interviul difuzat joi.

"Dacă nu revine la respectarea tratatului, atunci vom avea o mare problemă", a continuat secretarul general al Alianţei militare, adăugând că "există numeroase modalităţi potenţiale în care NATO poate răspunde", dar nu a dat alte detalii. 

Întrebat dacă SUA pot staţiona noi rachete nucleare în Europa în cadrul unor acorduri bilaterale cu ţări cum ar fi Polonia, Stoltenberg nu a exclus în mod explicit desfăşurarea de noi rachete nucleare în Europa. 

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987 între fosta URSS şi SUA, interzice rachetele nucleare cu raza de până la 5500 km şi se consideră că a stat la baza arhitecturii de securitate a Europei, limitând riscul unui atac nuclear. SUA şi NATO au acuzat Rusia de încălcarea acestui tratat prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, sau SSC-8, acuzaţie respinsă de Moscova.

SUA au acordat Rusiei un termen de 60 de zile, care expiră la începutul lui februarie, pentru a pune capăt încălcării INF, afirmând că în caz contrar nici ele nu se vor mai considera obligate să-l respecte, ceea ce riscă o escaladare nucleară în Europa, notează dpa.

Citește și: Ministrul Apărării nu cedează și îi răspunde lui Klaus Iohannis: Decretul referitor la Ciucă este ilegal. Analizăm situația .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.