Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal POLITIC după atentatul din Christchurch! Australia și Noua Zeelandă, reacție dură după declarațiile lui Recep Erdogan

Radio NZ
Christchurch politia noua zeelanda

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anunțat că ministrul de Externe de la Wellington, Winston Peters, va efectua o vizită în Turcia pentru a combate afirmațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan privind atentatul de la moschei din Christchurch, informează cotidianul The Straits Times, potrivit Mediafax.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat recent, la un miting electoral, că atentatul de la cele două moschei din Noua Zeelandă nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o operațiune organizată împotriva Turciei, care ar avea drept scop să alunge turcii din Istanbul pentru ca orașul să redevină Constantinopol.

Liderul turc a făcut referire și la campania de la Gallipoli, din cursul Primului Război Mondial, când otomanii au înfrânt o forță condusă de britanici, ce includea trupe australiene și neo-zeelandeze, care avea drept obiectiv să ocupe orașul Istanbul, capitala Imperiului Otoman.

Demiteri și numiri CONTROVERSATE făcute de Viorica Dăncilă

"Bunicii voștri au venit aici ... și s-au întors în coșciuge", a spus Erodgan, completând: "Să nu aveți nici o îndoială că vă vom trimite înapoi ca pe bunicii voștri".

În urma acestor afirmații, premierul australian Scott Morrison a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul Turciei pentru a cere explicații în legătură cu declarațiile "nechibzuite" și "ofensatoare" făcute de Erdogan.

"Președintele turc Erdogan a făcut afirmații pe care le consider extrem de ofensatoare pentru australienii și sunt foarte de nechibzuite în acest mediu foarte sensibil", a declarat Morrison, adăugând că a respins "scuzele" oferite de ambasadorul turc.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremației albe și autoproclamat „etno-naționalist”, a comis vineri un atac la moschei din orașul Christchurch, Noua Zeelandă, împușcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și o „proclamație” de 74 de pagini în care își explică acțiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” și „incitarea la violență” împotriva musulmanilor. Atacatorul a menționat și catedrala Hagia Sophia din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.