Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL politic în Franţa. Un ministru apropiat lui Macron, bănuit de afaceri dubioase

liberation
macron si Richard Ferrand

Un ministru foarte apropiat de Emmanuel Macron a fost acuzat de presa franceză în legătură cu o operaţiune imobiliară datând din 2011, o controversă ce survine pe fondul moralizării vieţii politice susţinute de noul şef al statului, care anunţase că va face din aceasta o prioritate, subliniază AFP, potrivit agerpres.

Susţinător al lui Emmanuel Macron încă de la începutul campaniei şi numit ministru al Coeziunii teritoriilor în urmă cu o săptămână, Richard Ferrand a fost acuzat de săptămânalul Le Canard Enchaîne pentru o afacere datând din perioada în care conducea reţeaua de sănătate şi servicii sociale Les Mutuelles de Bretagne, între 1993 şi 2012.

Dezvăluirile americanilor i-au iritat pe britanici. Bomba din Manchester, 'sofisticată şi puternică'

În 2011, acest organism cu scop nelucrativ căuta clădiri pentru a le închiria în oraşul Brest (în vestul Franţei). I-au fost prezentate trei oferte, între care una din partea unei societăţi civile imobiliare numite Saca, aparţinând avocatei Sandrine Doucen, soţia lui Richard Ferrand.

Oferta reţinută de consiliul de administraţie al Mutuelles a fost tocmai cea a Sandrinei Doucen, deşi - potrivit Le Canard Enchaîne - ea nu era încă proprietara imobilului propus pentru închiriere.

"Motivele alegerii acelui imobil au fost că era cel mai bine plasat şi cel mai ieftin", s-a apărat miercuri Richard Ferrand. Faptul că societatea Saca aparţinea soţiei sale "era cunoscut de toţi" administratorii care au luat decizia, a recunoscut el, acuzând săptămânalul de "denunţuri calomnioase".

O sursă din anturajul premierului francez Edouard Philippe a declarat pentru AFP că "probitatea lui Richard Ferrand este în afară de orice discuţie". "Nu se va pune problema demisiei sale", a confirmat şi purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner, după terminarea şedinţei Consiliului de miniştri.

Citește și: REVOLUŢIE în medicină: Analiza care anunţă apariţia cancerului cu un an înainte

Partidul de dreapta Republicanii, a cărui campanie prezidenţială a fost subminată de dezvăluirea scandalurilor în care era implicat candidatul său Francois Fillon, a sesizat Parchetul naţional financiar (PNF), cerându-i să deschidă o anchetă, dar - în cursul aceleiaşi seri - PNF şi-a declinat competenţa faţă de un dosar aflat "în acest stadiu".

Ministrul Coeziunii teritoriilor, secretar general al partidului lui Macron 'La Republique en Marche !', şi unul dintre primii care i s-au alăturat plecând de la Partidul Socialist, denunţă la rândul său un "pseudo-dosar" lansat în chip de "cadou de bun-venit" pentru intrarea sa în guvern.

Referitor la altă dezvăluire făcută de Le Canard, angajarea fiului său pentru câteva luni drept colaborator parlamentar, Ferrand şi-a exprimat totuşi regretul în cursul după-amiezii, declarând pentru postul de radio FranceInfo: "Dacă aş fi din nou în situaţia de a face acest lucru, nu l-aş mai face'.

Scandalul a suscitat totuşi un început de polemică în Franţa, unde preşedintele Macron a promis adoptarea rapidă a unei legi de moralizare a vieţii politice, după o campanie prezidenţială marcată de o serie de scandaluri care au pus în discuţie probitatea unor candidaţi.

Dublu atentat cu bombă la Jakarta:Atacatorii sinucigaşi au ucis 3 poliţişti şi au rănit 10 persoane

Noul scandal "pică prost întrucât creează suspiciune într-un context de suspiciune', a recunoscut purtătorul de cuvânt al guvernului.

Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegeri legislative cruciale pentru noul executiv, lidera extremei drepte Marine Le Pen a cerut imediat "demisia" ministrului Ferrand, acuzându-l de "îmbogăţire personală perfect imorală" şi afirmând că acesta "va trebui să suporte consecinţele" faptelor sale.

Tinerii socialişti au cerut şi ei şefului statului să-l "revoce pe Richard Ferrand din funcţie". "În caz contrar, credibilitatea acestui guvern în materie de moralizare a vieţii politice va fi afectată grav", au estimat ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.