Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal politic la Roma - Ministrul Justiției, acuzat de eliberarea unor membri ai mafiei în timpul pandemiei covid-19

donneindivenire.blogspot.com
mafia

Senatorii italieni se pronunţă miercuri asupra a două moţiunide cenzură depuse de opoziţie şi care care-lvizează pe ministrul justiţiei Alfonso Bonafede, un membru al Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem) din cauza laxismului de care a dat dovadă în eliberarea unor membri ai mafiei în timpul crizei covid-19, relatează AFP potrivit news.ro.

Aceste moţiuni - una depusă de dreapta, cealaltă de către un partid proeuropean - ar urma să fie respinse şi să nu obţină un număr suficient de voturi în vederea doborârii ministrului, scrie presa italiană.

Opoziţia îi reporşează lui Bonafede faptul că nu s-a ridicat la înălţimea funcţiei şi îl critică în cele două moţiuni cu privire la eliberarea unor membri ai mafiei în timpul izolării, din motive sanitare.

Eliberarea în timpul pandemiei covid-19 a unor condamnaţi în vârstă şi cu o sănătate şubredă a provocat o polemică puternică şi l-a obligat pe ministrul Justiţiei să dea înapoi.

Cazurile cele mai controversate sunt ale unui număr de trei capi mafioţi, deţinuţi în baza regimului denumit ”41 bis” - adică o detenţie foarte strictă, rezervată infractorilor preiculoşi şi care permite izolarea acestora de posibili complici sau contacte din cadrul mafiei.

”Imaginea unui Guvern care ar fi deschis larg uşile închisorilor, inclusiv deţinuţilor celor mai periculoşi, este total falsă”, şi-a exprimat indignarea Bonafede într-o dezbatere în Senat înainte de vot.

”Magistraţii au aplicat legile în vigoare (...) de peste 50 de ani, pe care nu le-a modificat nimeni”, a dat el asigurări.

Majoritatea aflată la putere - alcătuită din M5S şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga) - dispune de voturi în Senat pentru a evita căderea ministrului, însă este necesar să se sprijine pe Partidul Italia Viva (IV) al fostului şef de Guvern Matteo Renzi care, prin cei 17 senatori, poate hotărî soarta Executivului.

Renzi a adoptat în ultimele zile o atitudine ambiguă. El nu a spus clar dacă senatorii săi vor aproba sau respinge moţiunea de cenzură, ceea ce a condus la creştere a tensiunii.

Într-o intervenţie în Senat, miercuri, el a înlăturat această ambiguitate şi a anunţat că grupul său parlamentar urma să voteze împotriva moţiunilor de încredere.

Şeful guvernului, Giuseppe Conte, şi principalii lideri ai PD şi M5S l-au avertizat pe dificilul lor aliat, Renzi, că o aprobare a moţiunii de ceznură ar însemna să provoace o criză guvernamentală.

Alegeri anticipate în Italia nu sunt în interesul lui Renzi, al cărui partid este creditat în sondaje cu 2-3% din intenţiile de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.