Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal Prefectul de Timiș acuză administrația Fritz că a sustras 1.5 milioane de lei din subvențiile de la căldură

Facebook
Mihai Ritivoiu

Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu (PSD), a solicitat inspectorilor Camerei de Conturi să verifice modul în care banii alocaţi de Guvern pentru termoficarea din Timişoara au ajuns la societatea Colterm. Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că are informaţii că Primăria Timişoara a cerut Colterm să emită facturi ”purtătoare de TVA” pentru a primi aceşti bani. Şi consilierul local al PSD, Radu Ţoancă a atras atenţia că ”falimentul Colterm este iminent” şi că urmează o amendă de 15 milioane de euro pentru neachiziţionarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), scrie News.ro.

Miercuri, prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că suspectează ilegalităţi la Primăria Timişoara. Ritivoiu a făcut un apel la inspectorii Camerei de Conturi, care se află de luni în control la administraţia Fritz, să facă o serie de verificări legate de felul în care s-au alocat banii veniţi de la Guvernul României pentru ajutorarea Colterm, astfel încât timişorenii să nu rămână în frig peste iarnă.

Citește și: Apar informații neștiute despre femeia care a sărit de la etajul zece, alături de copiii ei - Școala pe care o absolvise i-ar fi putut salva viața

„Avem o speţă şi voi ruga Curtea de Conturi, care desfăşoară un control la Primăria Municipiului Timişoara, să se aplece asupra unui subiect. Primăria a primit 98 de milioane de lei, în această iarnă, pentru compensarea preţului la societatea de gaz. Mi-a fost semnalat că modul în care aceşti bani au fost transferaţi la Colterm nu e firesc, în sensul că Primăria Municipiului Timişoara a forţat cumpania să emită facturi pentru pierderi fianciare şi subvenţii în avans. Aceşti bani au altă destinaţie. Cea mai gravă problema e că, fiind emisă factură, aceste facturi sunt purtătoare de TVA. Avem 15.000.000 de lei TVA adunat. Am încredere că va există o stornare, să întoarcem acei bani la Colterm. Speranţa mea e că a fost o eroare, că se va putea rezolva. Şi aşa stau rău cu banii”, a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiş.

 

Consilierul local al PSD Radu Ţoancă atrage atenţia, pe Facebook, că noua amendă de la Administraţia Fondului de Mediu pentru necumpararea certificatelor de poluare aferente anului 2021 de către Timişoara, până la termenul limita 30 aprilie, ar fi de 15 milioane de euro.

„Falimentul Colterm este iminent şi depinde de Administraţia Fondului de Mediu. O nouă amendă ruşinoasă pentru imaginea Timişoarei şi fatală pentru sistemul centralizat de termoficare este pe drum spre Colterm! AFM aşteaptă confirmarea ANRE privind numărul certificatelor restante şi va notifica oficial compania în aceste zile. Cuantumul acestor penalităţi pentru neachiziţionarea , până la dată de 30 Aprilie , a 153 443 de certificate EUA aferente anului 2021 , este de 15 milioane de euro !!! Este al doilea an consecutiv când societatea Colterm primeşte o astfel de sancţiune financiară de la Administraţia Fondului de Mediu ( AFM)”, a anunţat Radu Toanca.

Precedenta amendă, pentru necumpărarea certificatelor EUA aferente anului 2020, pe care administraţia din Timişoara a refuzat să o achite şi a contestat-o în instanţa a fost de 21 de milioane de euro. Primarul Dominic Fritz a anunţat că va proceda la fel şi cu noua sancţiune ce urmează să fie primită. Sprijinul financiar acordat de Guvernul României în această iarnă pentru Timişoara a fost de peste 98 de milioane de lei, pentru termoficare. În 8 aprilie, procurorii DNA au descins la Primăria Timişoara pentru o serie de percheziţii într-un dosar de abuz în serviciu tot în legătură cu societatea de termoficare Colterm.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.