Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal privind sectiile de votare pentru moldovenii din Rusia

alegeri moldova

Moscova era gata să deschidă mai multe secţii de votare pentru a le permite cetăţenilor moldoveni aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse să voteze în scrutinul parlamentar, a declarat ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin, citat luni de RIA Novosti. Insa autoritatile din Moldova au decis sa deschida doar 5 sectii, iar PCRM si PSRM sustin ca 500.000 de cetateni moldoveni nu au putut vota.

'Federaţia Rusă era dispusă să deschidă cât de multe secţii de votare ar fi fost necesare pentru a le permite rezidenţilor moldoveni să îşi exercite dreptul la vot. Ţinând cont de faptul că, potrivit unor informaţii, poate incomplete, există circa 700.000 de rezidenţi moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse, eram gata să deschidem în jur de douăzeci până la treizeci de birouri de votare în diferite oraşe şi regiuni', a explicat Karasin.

'Dar decizia finală în acest caz este luată de guvernul ţării unde au loc alegerile', a adăugat responsabilul.

Autorităţile din Republica Moldova au intenţionat iniţial să deschidă 15 secţii de votare în Rusia, însă doar 5 au fost în cele din urmă puse în funcţiune. Conform formaţiunilor socialiste şi comuniste din ţară, cel puţin 500.000 de moldoveni care lucrează în Rusia nu ar fi putut vota din această cauză. Pe teritoriul Republicii Moldova, aproape 2.000 de secţii de votare au fost deschise pentru scrutinul parlamentar. Alte 95 au operat în străinătate.

Patru candidaţi independenţi şi 21 de partide politice au participat la alegeri. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că, după centralizarea datelor din 85% dintre procesele verbale, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) se situează pe primul loc în preferinţele electoratului. PSRM, condus de Igor Dodon, a primit voturile a 21,62% dintre alegători.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.