Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal și acuzații de sabotaj în Institutul Revoluţiei din 1989, după demiterea fiului fostului disident Gheorghe Ursu

timpromanesc.ro
IRRD-institutul-revolutiei

Consiliul Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 afirmă luni, într-un comunicat de presă, că activitatea instituției a fost „grav perturbată” prin demiterea lui Andrei Ursu din funcția de director științific. Institutul a fost condus de Ion Iliescu de la înființare, din 2004, până în 2021, actualul președinte fiind Alexandru Mironov.

  • „Noi, membrii Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, constatăm că menirea legală a Institutului - "analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor - în plan politic, economic, social - ale Revoluţiei române din decembrie 1989" - a fost grav perturbată de acţiunile secretarului general al Institutului, domnul Emil Cutean, acţiuni care au culminat în ziua de 25 noiembrie 2022 cu destituirea abuzivă a directorului ştiinţific al IRRD, domnul Andrei Ursu”, potrivit comunicatului de presă.

Context: Demiterea lui Andrei Ursu, fiul fostului disident anticomunist Gheorghe Ursu, s-a făcut pentru că „nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric”, așa cum s-ar arăta în CV-ul depus de acesta, conform unui comunicat IRRD din 9 decembrie. În replică, Andrei Ursu susţine că afirmaţiile reprezentanţilor acestei instituţii legate de demiterea sa din funcţie sunt "mincinoase şi calomnioase" şi are în vedere depunerea unei plângeri penale împotriva membrilor Colegiului Naţional al IRRD care au votat comunicatul cu afirmaţiile respective. El spune că de fapt se încearcă prin demiterea sa blocarea publicării cărții 'Căderea unui dictator', un alt motiv fiind o plângere penală depusă la Procuratura Sectorului 2 împotriva lui Emilian Vasile Cutean.

Consiliul Ştiinţific al IRRD „somează” conducerea institutului să întreprindă următoarele acțiuni:

„1. Să consemneze oficial faptul că secretarul general nu avea mandat de la preşedintele Institutului şi nici de la Colegiul Naţional să demită pe directorul ştiinţific, şi în consecinţă să confirme explicit faptul că domnul Andrei Ursu a fost şi este în continuare director ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

2. Să garanteze resursele şi libertatea de funcţionare a Direcţiei de Cercetare, fără nici un fel de intruziune a secretarului general al IRRD. Calitatea activităţii de cercetare este şi va fi evaluată de Consiliul Ştiinţific, care, prin personalităţile care-l compun, are competenţa de a face această evaluare.

3. Să exprime sprijinul pentru direcţia de cercetare imprimată de directorul general al IRRD, domnul Petre Roman, şi de directorul ştiinţific, domnul Andrei Ursu, care a prioritizat identificarea celor responsabili de reprimarea violentă a revoluţionarilor din decembrie 1989, ca şi de moartea atâtor eroi şi martiri după 22 decembrie 1989. Odată ce vor fi documentate vinovăţiile pentru morţii din decembrie 1989, vor putea fi cercetate şi alte aspecte importante, îndeosebi acţiunile sutelor de mii de cetăţeni care şi-au riscat viaţa pentru libertate în timpul Revoluţiei.

4. Să analizeze activitatea secretarului general al Institutului şi să tragă concluziile instituţionale din această analiză; în opinia membrilor Consiliului Ştiinţific, domnul Emil Cutean a sabotat cu premeditare funcţionarea Direcţiei de Cercetare şi îndeplinirea menirii Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, se mai arată în comunicat.

Demersul este semnat de Lavinia Stan, Adrian Miroiu, Bogdan Murgescu, Dennis Deletantt, Mark Kramer, Miodrag Milin, Stefano Bottoni, Florin Cîntic, Adrian Cioroianu, Adrian Niculescu, Cristian Vasile, Gabriel Andreescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.