Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal total între Grecia şi Austria pe tema migranţilor: Elenii şi-au chemat ambasadorul în ţară

alexis tsipras

Ambasadorul Greciei în Austria a fost rechemat la Atena 'pentru consultări', decizie prin care guvernul grec doreşte să protesteze faţă de neinvitarea Greciei la reuniunea ministerială pe tema migraţiei desfăşurată miercuri la Viena, relatează agenţiile internaţionale de presă.

'Este clar că problemele importante ale Uniunii Europene nu pot fi rezolvare cu idei şi mentalităţi din secolul al XIX-lea. Şi cu atât mai puţin deciziile liderilor statelor nu pot fi înlocuite de directivele şefilor poliţiilor', afirmă MAE grec într-un comunicat. 'Iniţiativele unilaterale pentru soluţionarea crizei refugiaţilor şi încălcarea legilor europene şi internaţionale de către statele membre sunt practici ce subminează fundamentele unificării Europei', se mai menţionează în text. Guvernul grec îşi manifestă astfel nemulţumirea şi faţă de decizia luată la Viena de Austria, împreună cu ţările de pe ruta balcanică (Macedonia, Serbia, Croaţia şi Slovenia) şi cu unii vecini ai acestora (Albania, Bulgaria, Bosnia, Muntenegru, Kosovo), ca să fie lăsaţi să treacă graniţa greco-macedoneană numai migranţii proveniţi din Siria sau Irak care au acte în regulă. Cei care nu au acte ori prezintă acte false, precum şi cei care provin din alte ţări sunt opriţi acolo, fapt care a provocat deja aglomerări de mii de migranţi pe teritoriul Greciei.

Grecii 'sunt interesaţi doar să transporte refugiaţii cât mai repede posibil' către graniţa cu Macedonia, a declarat înaintea reuniunii de miercuri ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, care a justificat astfel neinvitarea Greciei la întâlnire. Conform datelor difuzate marţi de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, de la începutul acestui an au debarcat în Grecia peste 97.000 de migranţi proveniţi mai ales din statele arabe şi asiatice. Odată ajunşi în insulele greceşti, venind dinspre Turcia de obicei cu ajutorul bărcilor pneumatice, ei sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile până în portul Pireu, de unde pleacă mai departe spre vestul Europei pe ruta balcanică. În urma măsurilor decise de Austria şi de ţările de pe ruta balcanică, joi doar aproximativ 100 de migranţi au fost autorizaţi să intre în Macedonia, iar autorităţile greceşti se văd nevoite să-i conducă pe ceilalţi în taberele de refugiaţi.

De asemenea, premierul grec, Alexis Tsipras, a ameninţat că de acum înainte va bloca orice acord european dacă povara crizei refugiaţilor 'nu va fi împărţită proporţional' între statele membre al Uniunii Europene, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.