Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal total între Ucraina și Rusia: Ce spune Petro Poroshenko

Petro Porosenko

Preşedintele ucrainean, Petro Poroshenko, a declarat miercuri că acuzaţiile Rusiei privind o incursiune a ţării sale în Crimeea reprezintă un pretext cinic pentru a lansa mai multe ameninţări militare împotriva Ucrainei, relatează Reuters. "Acuzaţiile Rusiei către Ucraina de terorism în Crimeea ocupată par la fel de absurde şi cinice ca declaraţiile leadership-ului rusesc despre absenţa trupelor Rusiei în Donbass (regiune a Ucrainei)", a spus Poroshenko.

Preşedintele ucrainean a apreciat de asemenea că Rusia nu va reuşi ridicarea sancţiunilor internaţionale la adresa sa încercând să discrediteze Ucraina şi a arătat că el aşteaptă ca Moscova să contribuie la asigurarea că termenii acordului de la Minsk de încetare a focului vor fi respectaţi. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat miercuri Ucraina că a ales calea terorii în locul păcii şi că joacă un joc periculos după ce serviciul rus de securitate FSB a anunţat că a dejucat o serie de raiduri armate ucrainene în Crimeea anexată, relatează Reuters. Putin a declarat, la Moscova, că acţiunile Kievului au fost 'prosteşti' şi 'criminale' şi că nu există niciun rost pentru organizarea unei noi runde de discuţii privind procesul de pace din estul Ucrainei ca urmare a acestor incursiuni.

Totodată preşedintele rus a afirmat că Moscova va lua măsuri de securitate importante pentru a garanta siguranţa în Crimeea şi a subliniat că SUA şi Europa trebuie să ia măsuri concrete pentru a schimba comportamentul Ucrainei. "Totul arată că cei care au luat şi păstrează puterea la Kiev, în loc să caute compromisuri, în loc să caute modalităţi pentru o soluţie paşnică, au ales calea terorii. Este un joc foarte periculos", a spus Putin, în conferinţa de presă susţinută după întâlnirea cu omologul său armean, Serj Sarkisian, relatează agenţia EFE. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat miercuri că a dejucat două tentative armate ale Ucrainei de a introduce sabotori în Crimeea şi că a destructurat o reţea de spionaj ucraineană pe teritoriul peninsulei anexate, transmite Reuters. FSB a acuzat forţele speciale ucrainene că au planificat comiterea unor atacuri teroriste în Crimeea care vizau elemente cruciale de infrastructură şi a anunţat că un angajat FSB şi un soldat rus au fost ucişi în confruntări cu forţele ucrainene.

FSB a precizat că tentativa de incursiune a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. 'Scopul acestei activităţi subversive şi a actelor teroriste a fost destabilizarea situaţiei socio-politice în regiune înainte de pregătirea şi organizarea alegerilor', au afirmat serviciile secrete ruse într-un comunicat. Totodată FSB a declarat că a interceptat un grup de sabotori în cadrul unei operaţiuni care s-a desfăşurat sâmbătă noaptea şi în primele ore ale dimineţii de duminică şi că un angajat FSB a fost ucis în timp ce încerca să îi reţină. În timpul operaţiunii au fost găsite 20 de dispozitive explozive improvizate, muniţie, mine, grenade şi arme specializate care, potrivit FSB, sunt utilizate frecvent de forţele speciale ucrainene. Serviciul Federal de Securitate a afirmat totodată că a destructurat o reţea de spionaj ucraineană, reţinând atât cetăţeni ucraineni cât şi ruşi.

De asemenea, FSB a făcut cunoscut că Ucraina a încercat în primele ore ale zilei de luni să infiltreze două grupuri de sabotori în Crimeea, însă Serviciul Federal de Securitate şi alte agenţii au respins aceste tentative. În comunicat se precizează că un soldat rus a fost ucis în momentul în care forţele ucrainene cu ajutorul unor vehicule blindate au încercat fără succes însă să pătrundă în Crimeea. Securitatea a fost întărită în zonele frecventate de turişti, în punctele cheie de infrastructură, precum şi de-a lungul graniţei dintre Crimeea şi Ucraina, a precizat FSB. Cu toate acestea, serviciul ucrainean de securitate (SBU) a dezminţit ferm aceste acuzaţii, în timp ce statul major ucrainean le-a calificat drept "provocare", anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.