Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL URIAȘ în Cehia, după ce președintele Milos Zeman, prorus convins, a spus că țara sa a produs agentul neurotoxic Noviciok: 'Kremlinul e mândru'

milos zeman

Preşedintele ceh Milos Zeman, cunoscut ca prorus, a fost criticat puternic vineri după ce a afirmat că ţara sa a 'produs şi testat' o substanţă din grupul Noviciok, folosită la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia pe teritoriul Marii Britanii, la începutul lunii martie, relatează AFP.

'Concluzia este că Noviciok a fost produs şi testat la noi, dar în cantitate mică, şi a fost apoi distrus', a declarat Zeman joi seară, într-un interviu televizat.

Citește și: Ofertă nesperată pentru„Diamantul” lui Becali! Suma uriașă pe care o cere latifundiarul din Pipera

Preşedintele însărcinase la sfârşitul lui martie serviciul civil de informaţii BIS să întreprindă o anchetă în legătură cu acest agent neurotoxic, după afirmaţiile Moscovei, respinse de Praga, că Cehia s-ar afla printre ţările care au produs Noviciok.

Zeman a precizat că se sprijină de asemenea pe informaţii de la serviciul omolog militar, scrie agerpres.ro.

Citește și: Lovitură de teatru! Ce s-a aflat despre fabrica pe care o lăuda premierul Viorica Dăncilă – „Afirmația este falsă”

'La Kremlin, trebuie să fie cu adevărat mândri de preşedintele nostru', a declarat vineri vicepreşedintele partidului de dreapta ODS, Martin Kupka. La rândul său, liderul mişcării de centru-dreapta STAN, Petr Gazdik, a fost de părere că Zeman 'se comportă ca un agent activ al Kremlinului'.

Ministerul ceh al Apărării a explicat vineri că teste asupra substanţei cu numele de cod A230 au fost efectuate 'într-un regim de securitate foarte strict' şi se înscriau în procesul de 'identificare şi de protecţie (împotriva substanţelor toxice) care face parte din antrenamentul unităţilor anti-chimice ale armatei cehe'.

Citește și: Victor Ponta surprinde! Decizia pe care a luat-o fostul premier, după ce femeile din PSD au cerut daune uriașe unei publicații

'Este vorba despre o micro-sinteză ce nu este considerată, conform acordurilor internaţionale, ca producţie', a subliniat Ministerul Apărării. Potrivit acestuia, cele 'câteva micro-grame' de substanţă sunt 'imediat lichidate', fără a fi 'vreodată izolate sau stocate'. 'Probabilitatea de scurgere egală cu zero', a subliniat ministerul ceh.

Atât BIS, cât şi Autoritatea cehă de siguranţă nucleară (SUJB) au reamintit că Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic cu numele de cod A234, 'diferit de varianta examinată de Institutul de cercetări militare de la Brno', a arătat Ministerul ceh de Externe.

Citește și: Raperul Macanache și-a găsit sufletul pereche! Cine este femeia cu care vrea să se căsătorească .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.