DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SCANDAL uriaș în Ministerul de Externe: Acuzații grave cu bani, amenințări și înregistrări / VIDEO

mae ministerul afacerilor externe logo antent

Ministerul de Externe e în centrul unui scandal uriaș în care se vorbește despre înregistrări, mulți bani și amenințări. Totul a pornit de la Ambasada României în Turcia, de la șeful secției consulare. Cristian Alexandru Radu a ajuns în ambasada de la Ankara în septembrie 2015, prin ordin de ministru pentru 13 luni, după ce fusese rechemat de la consulatul din Munchen. El se plânge că a fost amenințat atât de persoane din MAE, cât și de ambasadorul român la Ankara. Ministrul Lazăr Comănescu și premierul Dacian Cioloș sunt la curent cu această situație explozivă în diplomația românească.

Soția lui Cristian Radu spune că tot calvarul a început când a fost rechemat, ilegal susține el, din Germania și a deschis un proces împotriva MAE, înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Timp de mai bine de un an și 8 luni de zile, diplomatul nu a putut fi trimis în vreo misiune tocmai din cauză că a dat în judecată Ministerul. Apoi, a participat la un concurs pentru a merge la Ambasada la Ankara, însă a fost ”asigurat” că nu va prinde postul, pentru că e ”anti-sistem” și pentru că are procesul deschis cu MAE. Cei care l-au avertizat sunt Șeful Corpului de Control, Silviu Barbu, și de către directorul Departamentului Consular, Bogdan Stănescu.

Ulterior, Radu a reușit să ajungă la misiunea diplomatică din Turcia, dar cu un mandat de numai 13 luni, exact cum au fost ”avertizările” din cadrul MAE, și nu 4 ani așa cum și-ar fi dorit. Numai că, la Ankara, calvarul a început din cauza intermediarilor de vize. Radu spune că, în momentul în care a ajuns în Turcia, a constatat că mai mulți intermediari de vize sunt foarte des întâlniți în Ambasadă. Astfel, el a anunțat că nu e de acord cu astfel de practici o astfel persoană ce avea dublă naționalitate, iar lucrurile au degenerat. Conform informațiilor STIRIPESURSE.RO, o viză de România luată prin intermediari costă și 900 de dolari, ea fiind, oficial, doar 60 de dolari.

”Eu aveam o bună legătură cu consulii de dinaintea dumneavoastră. Ar fi bine să cădeam la o înțelegere.”, i-ar fi transmis intermediarul consulului Radu. După această discuție, Radu a decis ca persoanei respective să i se oprească accesul în Ambasadă și a pus un afiș la avizier, interzicând clar intermediarii.

Conform informațiilor noastre, de Ziua Națională a României, persoana care intermedia primirea vizelor, o anume Maria, cea interzisă de consul, a fost la recepție, invitată, se pare, de dl Ambasador Radu Onofrei. De la recepție, dna Maria a plecat împreună cu traducătoarea Secției Consulare, Figen Celebi, cu aceeași mașină, spun sursele noastre. După ce diplomatul Cristian Radu i-a interzis accesul intermediarei Maria în Ambasadă, au început presiunile. Asta, pentru că sumele scoase din procurarea vizelor ajungeau și la 5.000 de euro pe zi, bani ce ar fi ajuns și la angajații Ambasadei. În plus, se pare că ambasadorul și alți membri ai misiunii au dezinformat constant Ministerul despre activitatea șefului secției consulare.

Se pare că decizia lui Radu de a bloca accesul intermediarilor la vize a afectat foarte mult anumite persoane, astfel că acesta a fost rechemat, înainte de termen, după numai 5 luni. Un control a început imediat după ce i s-a comunicat decizia de rechemare (legea prevede, întâi, înfăptuirea controlului, stabilirea faptelor, dacă acestea există, și, ulterior, fie sancționarea celor care au făcut afirmații mincinoase, fie dispunerea unor măsuri în consecință). După ce a primit decizia, diplomatul Radu a decis să se adreseze ministrului de Externe,Lazăr Comănescu, și premierului Dacian Cioloș. Consulul a trimis și o înregistrare audio ministrului Afacerilor Externe, precum și premierului, în care ar fi amenințat de către Șeful Corpului de Control, Silviu Barbu, și de către directorul Departamentului Consular, Bogdan Stănescu. Aceste două departamente au un rol important în alegerile din acest an. Conform unor pasaje din înregistrare, Radu ar fi fost amenințat că va fi "zburat de sistem", multe alte lucruri explicite și un limbaj stupefiant, însă același mesaj cu "sistemul" l-a primit și de la Ambasadorul Radu Onofrei care i-ar fi spus ca MAE nu funcționează după legi. I-a transmis, de asemenea, că s-a făcut auzit (faptul că a scris la premier) și că oricum el este AMBASADOR, "ce domle, doar nu o să scrii la președinte"? Crezi că oamenii ăștia au timp de tine"?
În plus, Silviu Barbu ar fi spus, pe înregistrare, că ”să-l văd eu pe ăla care se duce la presă”.

”In cursul zilei de miercuri, 24 februarie, am transmis Ministrului Afacerilor Externe o inregistrare in care sunt amenintat, santajat si mi se explica foarte clar ce urmeaza sa mi se intample (fapte ce s-au petrecut intocmai) de catre dl Bogdan Stanescu directorul Departamentului Consular si de catre dl Silviu Barbu, magistrat, seful Corpului de Control aflat in subordinea directa a ministrului afacerilor externe.”, se arată în plângerea trimisă lui Dacian Cioloș.

În plus, șeful secției consulare îi scrie lui Cioloș că ”mi s-a transmis în scris ca se analizează "discuția profesională" (rog sa-mi fie pusa la dispoziție dacă aceasta este practica și modul derulării discuțiilor în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) și că membrii corpului de control aflați încă aici la Ankara mi-au comunicat ca ne "vedem acasă pe 21 martie și ca am multe de împachetat", acesta este ultimul meu demers instituțional, în ordine ierarhică, pentru a-mi susține cauza.”

Potrivit informațiilor intrate în posesia STIRIPESURSE.RO, ambasadorul Radu Onofrei ar fi venit cu majoritatea echipei misiunii pentru a face un proces verbal, care se face in mod normal intre două persoane, spunându-i lui Cristian Radu ca dacă nu "cooperează și iese din secția consulară nu mai intră", "că așa este sistemul " și că MAE operează în afara legii. Șeful secției consulare i-a precizat ambasadorului ca a inițiat mai multe demersuri legale și ierarhice si ca întâi așteaptă răspuns de la ministru sau premier.

Într-un ultim gest, văzând că nu primește niciun răspuns, Cristian Radu, care este la Ankara alături de soția sa și copilul lor de numai 3 ani, a inițiat o formă de protest, luni, 7 martie, timp de două ore, fără ca această formă să afecteze activitatea consulară. În plus, autoritățile turce au trimis mai multe forte de poliție și mai mulți jurnaliști, din presa scrisă, dar și cea audio-vizuală, au fost prezenți și au relatat pe larg aceste eveniment neobișnuit.

Interesant e că, după relatările din presa turcă, intermediara Maria a ajuns, azi, 8 martie, la Secția Consulară și a spus ca vrea sa vorbească cu consulul. Nedorind nici un serviciu consular, Cristian Radu nu a dat curs solicitării.

Coincidență sau nu, la câteva ore după plecarea ei, Ambasadorul Radu Onofrei a emis un act (încălcând, se pare, prevederi legale privind perioada de predare-primire și de realitatea de la fața locului), dispunând, contrar deciziei Ministrului Afacerilor Externe și conform Codului Muncii, scurtarea perioadei propuse pentru părăsirea misiunii, solicitând ca o familie cu un copil de nici 3 ani să plece în numai 3 zile.

Conform unor informații din Turcia, în istoria diplomației de la Ankara este primul caz de acest gen, iar autoritățile locale i-au promis tot sprijinul, menționându-se că cele din Romania nu au făcut nimic.

Dar, cine sunt persoanele care l-ar fi amenințat pe Cristian Radu?

Silviu Barbu, de profesie magistrat, e șeful Corp Control adus de Robert Cazanciuc, e persoana din înregistrarea trimisă la MAE și la Dacian Cioloș și care, conform unor surse, ar face un fel de amenințări la adresa diplomatului. Silviu Barbu a fost consilier de stat, La nici nouă luni de la numirea în funcţie, prin detaşare de la Tribunalul Braşov, unde era judecător, consilierul de stat Silviu Barbu a demisionat, în iunie 2007, de la Cotroceni, după ce interceptarea uneia dintre convorbirile sale telefonice a ajuns la un post central de televiziune.

Bogdan Stănescu e  director general în Departamentul Consular, fiind a doua persoană din înregistrare, el fiind aduc, se pare, tot de Cazanciuc.

Trebuie să precizăm că, deocamdată, STIRIPESURSE.RO nu poate publica înregistrarea audio făcută de Cristian Radu și trimisă ministrului Comănescu și premierului Cioloș.

Citește și: Reacția MAE la SCANDALUL de la Ambasada României în Turcia

 

 

 

 

 


 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.