Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal URIAȘ la Nuclearelectrica: Șefii FP reproșează conducerii că au generat pierderi uriașe

nuclearelectrica

Fondul Proprietatea solicită recrutarea unui nou Consiliu profesionist al Nuclearelectrica, ca urmare a pierderilor de 2 miliarde de lei suportate de acționari.

Nuclearelectrica este una dintre cele mai generoase companii cu proprii angajați, salariul mediu din gigantul energetic fiind de 6.975 lei pe lună. De exemplu, Ionel Bucur, suspendat în februarie 2016 de Nuclearelectrica (SNN) din funcţia de director al sucursalei Cer­na­vodă, fiind acuzat de abuz în serviciu şi con­flict de interese, a avut în 2015 venituri lunare de 45.000 de lei.

Cererea DNA în cazul deputatului Eugen Bejinariu, la Parlament

Fondul Proprietatea subliniază că mandatul directorului general al Nuclearelectrica nu poate fi prelungit automat, conform legislației în vigoare, și solicită ca noul Consiliu, odată numit, să organizeze o procedură de selecție separată pentru această funcție.

Fondul solicită acționarilor să voteze împotriva reînnoirii mandatelor actualului Consiliu și directorului general și să aprobe demararea de către Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, în concordanță cu principiile de guvernanță corporativă. Solicitarea Fondului a fost formulată prin introducerea unui punct adițional pe ordinea de zi a AGA, urmând ca Nuclearelectrica sa publice ordinea de zi actualizată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Adrian Năstase, șah-mat la premier: Oare premierul Cioloș știe? Salariu mărit de la 3900 la 9140 lei

"Considerăm că propunerea de reînnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administrație și a directorului general al Nuclearelectrica este inacceptabilă pentru acționari, având în vedere că membrii Consiliului nu au adoptat măsuri de contracarare a scăderii valorii de piață a companiei, care a generat pierderi de peste 2 miliarde de lei acționarilor de la listarea companiei în septembrie 2013. Ca urmare, atât profitabilitatea companiei, cât și valoarea sa de piață sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, când a început mandatul actualului Consiliu", a declarat Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, informează realitatea.net.

Oficialii FP spun că actualul Consiliul de Administrație și actualul director general al Nuclearelectrica nu au acționat în interesul acționarilor și solicită inițierea de către Ministerul Energiei a procesului de selecţie pentru noi membri ai Consiliului, pe baza principiilor prevăzute de legea 111/2016.

Șefii FP repoșează conducerii Nuclearelectrica că nu au propus și implementat nicio măsură de contracarare a scăderii abrupte a prețului acțiunilor companiei. Valoarea de piață a companiei a scăzut cu aproximativ 60% de la listarea sa în 2013, ceea ce înseamnă pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de acționarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezintă pierderile suportate de Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al companiei;

De asemenea, între 2013 și 2015 profitul net a scăzut cu 65%, în timp ce remunerațiile totale ale membrilor conducerii executive și non-executive au crescut cu 46% în aceeași perioadă, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei.

"Actualul Consiliu s-a angajat în negocieri pentru costisitorul proiect privind construcția reactoarelor 3 și 4 și a refuzat să facă publice sumele cheltuite până în prezent cu acest proiect, în loc să facă demersuri pentru a asigura finanțarea retehnologizării reactorului 1", se mai spune în comunicatul de presă remis Realitatea.net.

Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica a inițiat o propunere referitoare la reînnoirea mandatului Consiliului, precum și la menținerea acelorași membri și a aceluiași director general pentru încă un mandat de patru ani, începând din 25 aprilie 2017. Propunerea va fi supusă votului acționarilor în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) din 9 decembrie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.