Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș în lumea fotbalului: Barcelona, Real Madrid și Juventus riscă sancțiuni UEFA

www.uefa.org
sigla uefa

UEFA a anunţat miercuri că a deschis o anchetă disciplinară împotriva cluburilor FC Barcelona, Real Madrid şi Juventus Torino, care nu au abandonat proiectul Super Ligii europene de fotbal, scrie DPA.

Din cele 12 grupări iniţiatoare ale proiectului, cele trei în cauză nu au făcut până acum vreun anunţ oficial că renunţă la acest demers extrem de contestat şi controversat.

''Inspectori ai Comisiei de disciplină şi etică ai UEFA au fost împuterniciţi să efectueze o investigaţie disciplinară cu privire la o potenţială încălcare a cadrului legal al UEFA de cele trei cluburi în legătură cu aşa-numitul proiect Super League. Informaţii suplimentare vor fi oferite pe parcursul anchetei'', menţionează UEFA într-un comunicat.

"UEFA nu poate rămâne pasivă" în faţa proiectului Super Ligii, declara marţi preşedintele Ligii spaniole de fotbal (LaLiga), Javier Tebas, evitând să se pronunţe în legătură cu eventuale sancţiuni împotriva cluburilor Real Madrid, Juventus Torino şi FC Barcelona.

Pe 18 aprilie, 12 cluburi, dintre care trei din Spania, au prezentat conceptul unei competiţii europene ce ar fi concurat cu Liga Campionilor.

Din cauza scandalului declanşat, a respingerii din partea politicenilor şi a revoltei fanilor, proiectul a fost abandonat de majoritatea susţinătorilor săi în următoarele 48 de ore după lansare, însă continuă să fie apărat mai mult sau mai puţin deschis de Real, Barca şi Juventus.

"Eu nu cunosc regulile UEFA, însă UEFA nu trebuie să rămână pasivă în faţa a ceea ce s-a întâmplat, la fel cu LaLiga nu va rămâne pasivă", le-a spus Tebas ziariştilor.

UEFA a anunţat vineri sancţiuni împotriva celor nouă cluburi care s-au retras din proiectul Super Ligii, Arsenal, AC Milan, Chelsea, Atletico Madrid, Inter Milano, Liverpool, Manchester City, Manchester United şi Tottenham Hotspur.

Aceste cluburi au recunoscut că proiectul Super Ligii a fost o "eroare", a indicat un comunicat al forului fotbalistic european.

Cele nouă cluburi "vor dona în total 15 milioane de euro, pentru a fi folosite în beneficiul copiilor, al tinerilor şi al fotbalului din comunităţile locale din Europa, inclusiv din Regatul Unit". De asemenea, celor nouă cluburi le vor fi reţinute 5% din veniturile pe care le vor obţine la următoarea lor participare în cupele europene.

Cluburile vor fi amendate cu 100 de milioane de euro în cazul participării la un turneu neautorizat şi cu 50 de milioane de euro pentru orice altă încălcare a angajamentelor lor, a indicat UEFA.

În cazul celor trei cluburi care nu au renunţat până acum la Super Ligă (FC Barcelona, Juventus şi Real Madrid), UEFA a anunţat că îţi rezervă dreptul "să ia orice măsură pe care o va considera adecvată".

Luni, preşedintele Federaţiei italiene a anunţat că Juventus ar putea să nu joace în viitoarea ediţie din Serie A dacă nu va renunţa la proiectul Super Ligii.

În Spania, "nu avem puterea să sancţionăm asta, însă este evident că trebuie să instituim mecanisme de protecţie pentru a împiedica reproducerea unor asemenea lucruri", a precizat Tebas.

Potrivit acestuia, Super Ligue ar fi "redus drepturile de difuzare a fotbalului spaniol la mai puţin de 1 miliard de euro". Acest proiect "este mort", fiindcă "nu poate exista Super Ligă fără cluburile engleze, însă mult timp de acum înainte acestea nu vor face o nouă încercare", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.