Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș în Serbia: Aleksandar Vucic anulează o mare paradă gay, după ce a numit o lesbiană în fruntea Guvernului

Radu Pop
bbc.co.uk
gay lgbtq europride

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat sâmbătă anularea evenimentului EuroPride 2022, programat în septembrie la Belgrad, însă organizatorii manifestării au sfidat imediat decizia autorităţilor afirmând că adunarea comunităţii LGBTQ va avea loc aşa cum era prevăzut, informează AFP, scrie Agerpres.

"În acord cu majoritatea membrilor Guvernului şi cu prim-ministrul (...), 'Marşul mândriei' sau oricare ar fi numele acestui lucru, va fi amânat sau anulat, după cum preferaţi", a anunţat preşedintele Vucic într-o conferinţă de presă.

"Pur şi simplu, la un moment dat, nu poţi să gestionezi totul. Poate la o altă dată, în timpuri mai fericite", a adăugat preşedintele Vucic, explicând că Serbia "se află sub presiune" şi "se confruntă cu tot felul de probleme".

El a evocat mai ales o nouă intensificare a tensiunilor în Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, care şi-a proclamat în 2008 independenţa, niciodată recunoscută însă de Belgrad, precum şi probleme legate de energie şi producţia de alimente.

Aleksandar Vucic a anunţat această decizie la câteva minute după ce a i-a atribuit prim-ministrului în exerciţiu, Ana Brnabic, o lesbiană care îşi trăieşte în mod deschis homosexualitatea, sarcina de a forma un nou guvern, la aproape cinci luni după alegerile care au avut loc la începutul lunii aprilie.

Organizarea EuroPride 2022 era programată la Belgrad în perioada 12-18 septembrie, cu o săptămână de festivităţi şi evenimente, precum şi un marş gay în penultima zi.

Această mare manifestare anuală paneuropeană este organizată în fiecare an începând din 1992 într-un oraş diferit din Europa, iar prima sa ediţie a avut loc la Londra.

Cu toate acestea, organizatorii EuroPride 2022 au anunţat imediat că evenimentul va avea loc aşa cum era prevăzut, subliniind că mai multe decizii ale justiţiei au stabilit deja că şi alte anulări din trecut au fost neconstituţionale. "Statul nu poate să anuleze EuroPride - poate doar să încerce să îl interzică, însă acest lucru ar însemna o încălcare evidentă a Constituţiei", a declarat pe Twitter coordonatorul manifestării, Marko Mihailovic. "Marşul va avea loc aşa cum era prevăzut, pe 17 septembrie", a adăugat el.

Deşi Serbia este una dintre puţinele ţări care au un prim-ministru gay, membrii locali ai comunităţii LGBTQ trăiesc în continuare într-o atmosferă de teamă.

Primele marşuri gay din Belgrad, organizate în 2001 şi în 2010, au fost marcate de incidente violente care i-au opus pe manifestanţii anti-gay şi forţele de ordine. Parada gay din capitala Serbiei este organizată cu regularitate din 2014, însă se desfăşoară sub protecţia unui important dispozitiv al forţelor de ordine.

Ţinerea de mână pe stradă rămâne un tabu pentru cuplurile de acelaşi sex din Serbia, unde aproape 60% dintre membrii comunităţii LGBTQ au raportat abuzuri fizice sau emoţionale, potrivit unui sondaj realizat în 2020 de două organizaţii care militează pentru apărarea drepturilor omului, IDEAS şi GLIC.

Asociaţiile LGBTQ au sperat anul trecut la adoptarea de către Parlamentul de la Belgrad a unui proiect de lege care legaliza parteneriatul civil, însă preşedintele Aleksandar Vucic a declarat atunci că nu va ratifica o astfel de lege, întrucât Constituţia sârbă "defineşte căsătoria drept o uniune legal reglementată între un bărbat şi o femeie".

În 2012, cerând autorităţilor sârbe să interzică marşul gay de la Belgrad, liderul din epocă al influentei Biserici Ortodoxe a Serbiei, patriarhul Irineu, a spus că acea paradă este "un marş al ruşinii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.