Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș la Budapesta - Înregistrare explozivă cu fosta ministră a Justiției, publicată chiar de fostul ei soț (AUDIO)

Hungary Today
Judit Varga

Péter Magyar, fostul soț al fostului ministru maghiar al justiției Judit Varga, a făcut publică o înregistrare în care denunță fapte de corupție la nivel înalt.

Când ministrul ungar al justiției, Judit Varga, a demisionat brusc luna trecută, premierul Viktor Orbán a pierdut unul dintre protejații săi vedetă, notează Politico.

Varga trebuia să conducă partidul de dreapta Fidesz al lui Orbán în alegerile europene și era unul dintre cei mai cunoscuți politicieni maghiari la Bruxelles.

Dar, pe măsură ce ea s-a retras din lumina reflectoarelor, fostul ei soț, fostul oficial al Fidesz Péter Magyar, a apărut ca un adevărat ghimpe în coasta lui Orbán.

Întregistrare incriminatorie

Marți, după săptămâni în care l-a atacat pe Orbán online și în public, Magyar a făcut publică o înregistrare cu fosta sa soție Varga în care aparent îi incrimina pe membrii cercului intim al lui Orbán într-un scandal de corupție.

Magyar susține că înregistrarea de două minute, făcută anul trecut, dovedește că puternicul șef de cabinet al lui Orbán, Antal Rogán, a falsificat documente legate de o amplă dispută de corupție în care este implicat Pál Völner, fost secretar de stat în Ministerul Justiției pe vremea când Varga era ministru. Völner a demisionat în 2021 după ce procurorii l-au acuzat de luare de mită.

Publicarea senzațională a înregistrării - pe care Magyar a prezentat-o marți la biroul procurorului din Budapesta în fața unei mări de camere de luat vederi - este cea mai recentă răsturnare de situație într-o dramă care a transpus Ungaria și a oferit un moment rar de disidență față de controlul de fier al lui Orbán asupra sistemului politic al țării.

"Acest lucru arată că sistemul de justiție se află sub influență politică, că figuri cheie au manipulat investigațiile și că Varga știa acest lucru", a declarat politicianul de opoziție Katalin Cseh, membru ungar al Parlamentului European.

"Aceasta este o dovadă foarte clară că sistemul de justiție maghiar nu este liber și nu este independent", a adăugat ea. "Este, de asemenea, unul dintre primele cazuri în care cineva din cercul intim al lui Orbán a vorbit".

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a respins afirmațiile lui Magyar, acuzându-l pe fostul oficial Fidesz că și-a hărțuit fosta soție.

Varga, care a declarat în februarie că se retrage din viața publică, a emis marți o declarație pe rețelele de socializare în care s-a declarat "îngrozită" de publicarea înregistrării de către Magyar, acuzându-l de șantaj și violență domestică.

Ea a spus că a fost "terorizată" de soțul ei de atunci și că i-a spus ce voia să audă pe casetă.

Noul dușman al lui Orbán

Magyar, un fost aparatchik al Fidesz și avocat de formație, este cunoscut mai ales ca fostul soț al lui Varga.

Cuplul, care are trei copii, a fost adesea prezentat ca o familie nucleară model în reviste de lux într-o țară al cărei guvern pune preț pe valorile familiei "tradiționale". Magyar, care a făcut parte din consiliile de administrație ale statului și a lucrat în diverse roluri pentru administrație, inclusiv la Bruxelles în timpul ultimei președinții maghiare a UE, a vorbit anterior despre faptul că s-a retras din carieră pentru a se ocupa de copiii lor mici atunci când cariera lui Varga era în plină ascensiune.

În urma divorțului lor de anul trecut, Varga era așteptată să se mute la Bruxelles ca europarlamentar după alegerile europene.

Dar de la dubla demisie a lui Varga și a președintelui Katalin Novák în februarie, în urma unui caz controversat de grațiere pentru abuz sexual, Magyar a apărut ca o voce importantă a disidenței în Ungaria și a anunțat că intenționează să formeze un nou partid politic.

În februarie, el a demisionat din consiliul de administrație al MBH Bank, acuzând guvernul lui Orbán că "se ascunde în spatele fustelor femeilor" prin faptul că le-a făcut efectiv țapi ispășitori pe Varga și Novák. Fostul președinte a grațiat un bărbat care a forțat copiii să retracteze acuzațiile de abuz din partea directorului unui centru pentru copii, în timp ce Varga a semnat grațierea.

La 15 martie, ziua națională a Ungariei, Magyar a organizat un miting antiguvernamental în centrul Budapestei la care au participat mii de persoane, unde a acuzat Fidesz că cheltuiește anual echivalentul a sute de milioane de euro pe propagandă.

Magyar a declarat că a încercat să o convingă pe Varga să îl însoțească la biroul procurorului; el urma să dea interviuri presei și să organizeze un alt miting după publicarea înregistrării, mai târziu marți.

În ciuda apariției rapide a lui Magyar ca forță politică, opoziția maghiară nu a reușit până acum să afecteze controlul lui Orbán asupra politicii țării. La ultimele alegeri parlamentare din aprilie 2022, forțele sale disparate de opoziție s-au reunit în jurul unei singure figuri, Péter Márki-Zay, care a candidat pe o platformă anti-Fidesz. În cele din urmă, partidul lui Orbán a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv.

Potrivit europarlamentarului de opoziție Cseh, intervenția lui Magyar ar putea semnala o presiune mai largă împotriva lui Orbán.

"Mulți oameni încep să creadă că ceva începe să se destrame în cadrul sistemului", a spus ea. "Sper că mai mulți foști membri din interiorul guvernului vor vorbi și vor îmbrățișa faptul că există viață în afara sistemului. Este mare nevoie ca ei să își asume acest risc."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.