Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș la Harvard: Prestigioasa universitate este acuzată de mușamalizarea unor hărțuiri sexuale

harvard

Trei femei, absolvente de studii doctorale, au depus marţi plângere împotriva Universităţii Harvard, acuzând instituţia americană că le-a ignorat plângerile privind presupuse fapte de hărţuire sexuală comise de un profesor, relatează AFP.

Plângerea civilă de 65 de pagini depusă la tribunalul federal din Boston îl acuză pe profesorul de antropologie John Comaroff, în vârstă de 77 de ani, că "s-a folosit de puterea şi de piedestalul său ani de zile la Harvard pentru a exploata femeile care făceau studii de cercetare".

"Le-a sărutat şi mângâiat pe studente fără consimţământul lor şi le-a ameninţat că le va sabota cariera dacă se plângeau", se arată în plângerea depusă de Margaret Czerwienski, Lilia Kilburn şi Amulya Mandava, a căror poveste a fost relatată pentru prima dată marţi de New York Times.

Timp de cinci ani, cele trei femei au raportat în mod repetat faptele administraţiei Harvard, însă universitatea le-a tratat cu "indiferenţă deliberată", susţin ele în document.

Cu numeroase detalii, plângerea menţionează, de exemplu, că profesorul "a sărutat-o cu forţa în mod repetat pe domnişoara Kilburn, a pipăit-o în public şi i-a vorbit despre violul şi uciderea sa imaginare" dacă ea ar fi avut o aventură cu persoane de acelaşi sex în unele ţări africane.

"În ceea ce le priveşte pe domnişoarele Czerwienski şi Mandava, profesorul Comaroff s-a simţit împuternicit să le ameninţe că le va păta reputaţia şi le va sabota cariera".

Plângerea se referă la "un abuz de putere" şi vizează Universitatea Harvard, "una dintre cele mai prestigioase instituţii academice din lume" şi pe preşedintele acesteia. Înainte de un eventual proces civil, reclamantele cer despăgubiri financiare de o valoare necunoscută.

Deşi reclamantele acuză Harvard că le-a ignorat mult timp acuzaţiile, plângerea lor recunoaşte că "un comitet de la Harvard care a examinat situaţia departamentului de antropologie a ajuns la concluzia că acolo există o atmosferă 'sexistă şi misogină (...) într-o facultate majoritar albă şi de sex masculin".

Potrivit New York Times, faptele au început să fie făcute publice în urmă cu un an în ziarul Universităţii Harvard. Profesorul a fost apoi trimis în concediu şi o anchetă internă a concluzionat că acesta s-a făcut vinovat de hărţuire verbală.

El nu va putea să preda anul viitor, potrivit cotidianului, care precizează că universitatea nu l-a acuzat de hărţuire sau agresiune sexuală.

Avocaţii săi, contactaţi de ziar, au declarat într-un comunicat că clientul lor a negat "categoric" acuzaţiile studentelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.