Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni majore la vârful Uniunii Europene: Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană

CJUE Curtea

Parlamentul European a sesizat vineri Curtea de Justiţie a UE pentru a condamna Comisia Europeană pentru neaplicarea reglementării privind condiţionalitatea plăţii fondurilor europene de respectarea statului de drept, a anunţat preşedintele legislativului comunitar, relatează AFP şi dpa.

"După cum o solicitau rezoluţiile parlamentare, serviciul nostru juridic a sesizat astăzi Curtea de Justiţie (...) pentru neaplicarea reglementării privind condiţionalitatea", a anunţat David Sassoli într-un comunicat.

Astfel, legislativul comunitar şi-a respectat promisiunea de a acţiona în instanţă executivul UE, care are rolul de gardian al tratatelor, la Curtea de Justiţie a UE.

"Ne aşteptăm ca Comisia Europeană să acţioneze într-un mod consistent. Cuvintele au fost transformate în fapte", a mai precizat Sassoli în comunicat.

Disputa se referă la un mecanism în vigoare de la începutul anului şi care poate fi utilizat pentru a bloca fonduri UE de la bugetul comun în cazul unor încălcări ale statului de drept.

Instrumentul a fost înfiinţat în contextul preocupărilor privind existenţa unor standarde de bază pentru independenţa judiciară şi libertatea presei în Polonia şi Ungaria. Totuşi, mecanismul poate fi activat doar dacă există un risc clar de utilizare inadecvată a fondurilor UE din cauza unor astfel de încălcări, notează dpa.

Comisia Europeană susţine că nu a declanşat încă mecanismul întrucât aşteaptă un viitor verdict al CJUE privind legalitatea utilizării instrumentului în disputa cu Varşovia şi Budapesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.