DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SCANDALOS Studenții se plâng de abuzurile profesorilor și cer să se ia măsuri: 'Au avut o atitudine nepotrivită'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam protest studenți

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a semnalat vineri că, în perioada desfăşurării online a activităţii didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea "nepotrivită" a unor cadre didactice faţă de studenţi şi, ca urmare, solicită luarea de măsuri în vederea prevenirii acestor "abuzuri".

"ANOSR semnalează faptul că, în perioada desfăşurării online a activităţii didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea nepotrivită a unor cadre didactice faţă de studenţi, pe care au atât misiunea, cât şi obligaţia să îi formeze. Federaţia solicită luarea măsurilor necesare în vederea prevenirii abuzurilor de acest tip, acordarea respectului cuvenit studenţilor", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Citește și: Mesaj de la Muntele Athos, în privința vaccinului anti-Covid: ‘Este produs forțat, în condițiile în care lipsesc încă multe informații despre biologia coronavirusului’

Articolul 303 din Legea Educaţiei Naţionale prevede că evaluarea cadrelor didactice de studenţi este obligatorie, iar rezultatul este public, se aminteşte în comunicat.

"ANOSR solicită universităţilor să publice rezultatele evaluării cadrelor didactice pe site-ul propriu, evidenţiind clar aspectele pozitive şi abaterile sesizate; să informeze studenţii despre măsurile efective luate în baza evaluării lor, demonstrând că evaluarea studenţilor este analizată temeinic şi are o finalitate", transmite organizaţia.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Nu cred că anul viitor vom mai avea o altă campanie de vaccinare

ANOSR menţionează, totodată, că studenţii au dreptul de a sesiza Comisia de etică pentru a semnala abaterile "vădite" de la Codul de etică şi deontologie profesională universitară.

"Universitatea are obligaţia de a publica anual un raport privind sesizările depuse şi modul de soluţionare a acestora. Nu în ultimul rând, studenţii pot depune o sesizare în baza art. 317 din Legea educaţiei naţionale la registratura universităţii pentru semnalarea unei abateri disciplinare. Deşi nu ar trebui să mai discutăm de situaţii de acest tip în mediul universitar, ele se dovedesc a fi prezente, încălcând drepturile studenţilor şi demotivându-i în parcursul lor academic", se mai arată în comunicat.

Citește și: Raed Arafat: ‘Pentru școli ultima analiză se va face la începutul lui februarie pentru a decide definitiv care va fi abordarea’

"Deşi sporadice şi fără dorinţa de a generaliza, ele sunt grave şi pun sub semnul întrebării capacitatea mecanismelor universităţii de a depista, remedia sau, la nevoie, sancţiona aceste abateri. Dacă procedura de evaluare a cadrelor didactice s-ar respecta întocmai literei şi spiritului legii, cu siguranţă nu am mai fi martorii acestor evenimente", a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR, citat în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.