Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul atacului chimic din Siria ia amploare: Război total declaraţiilor - 'minciună neruşinată'

VoX
Ghouta de Est, Damasc Siria

Armata rusă a anunţat vineri că dispune de 'dovezi' privind participarea directă a Marii Britanii la 'înscenarea' atacului chimic semnalat săptămâna trecută într-un oraş din regiunea siriană Ghouta Orientală, afirmaţie calificată de ambasadoarea Marii Britanii la ONU drept 'grotescă' şi o 'minciună neruşinată', relatează agenţiile AFP şi EFE. Armata rusă are 'dovezi care atestă participarea directă a Marii Britanii la organizarea acestei provocări în Ghouta Orientală', în apropiere de Damasc, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, conform Agerpres.

Citește și: Mare atenţie! Fiscul pregăteşte AMENZI drastice – mii de români sunt VIZAŢI

El a acuzat Londra că a 'exercitat o presiune puternică' asupra căştilor albe siriene, salvatori din zona controlată de rebeli care au alertat primii cu privire la acest atac chimic, 'pentru a înscena această provocare pregătită în avans'. 'S-a spus căştilor albe că între 3 şi 6 aprilie combatanţii grupării Jaich al-Islam vor lansa o serie de tiruri de artilerie asupra Damascului. Aceasta urma să provoace o reacţie a forţelor guvernamentale pe care căştile albe trebuie să o utilizeze pentru a pune în aplicare această provocare', a explicat purtătorul de cuvânt rus.

Citeşte şi: Acuzaţii GRAVE la adresa Elenei Udrea: Cât ar fi costat statutul de refugiat politic - 'o aberaţie şi o mârşăvie'

Konaşenkov a adăugat că Moscova dispune de 'interviuri cu persoane care au participat direct la înregistrări video' (menite să creeze impresia unui atac chimic) şi că locuitorii din oraşul Douma, care a fost între timp recucerit de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, 'au povestit în detaliu modul în care au avut vizaţi de atacuri şi la ce episoade au participat'. Întrebată despre această declaraţie venită de la Moscova, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Karen Pierce, a calificat-o drept 'grotescă'. 'Este o minciună neruşinată. Una dintre cele mai urâte mostre de ştiri false pe care le-am văzut la maşinăria propagandistică a Rusiei', a continuat ea.

Potrivit Căştilor albe siriene şi ONG-ului sirian American Medical Society, zeci de persoane au fost ucise pe 7 aprilie la Douma într-un atac cu 'gaz toxic' atribuit de occidentali regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care dezminte orice responsabilitate în acest caz. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a calificat vineri atacul chimic presupus comis în Siria săptămâna trecută drept o 'înscenare' la care au participat 'serviciile speciale ale unui stat', al cărui nume nu a fost menţionat, dar care a fost calificat drept 'rusofob'.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.