Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul care dă în clocot în SUA: Departamentul Apărării face anchetă privată după spitalizările lui Lloyd Austin

taskandpurpose.com
Lloyd austin

Departamentul american al Apărării va efectua o anchetă independentă cu privire la două spitalizări secrete ale şefului Pentagonului, Lloyd Austin, care suferă de cancer de prostată, potrivit unei note interne difuzate joi, relatează AFP şi Reuters.

"Obiectivul acestei anchete este de a studia rolurile, procesele, procedurile, responsabilităţile şi acţiunile legate de spitalizările ministrului Apărării în perioada decembrie 2023- ianuarie 2024", se precizează în documentul citat.

Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost diagnosticat cu cancer de prostată la începutul lunii decembrie. El a fost operat pe 22 decembrie, sub anestezie generală, apoi internat din nou de la 1 ianuarie din cauza unor complicaţii. Acest diagnostic şi aceste două spitalizări nu au fost comunicate celor mai înalte autorităţi ale ţării, începând cu preşedintele democrat Joe Biden, în ultimele zile, ceea ce a provocat critici în presă şi în rândul republicanilor, în plin an electoral.

Ancheta Pentagonului, care va fi condusă de un inspector general independent, urmează, de asemenea, să evalueze dacă procedurile actuale din cadrul Departamentului Apărării sunt "suficiente pentru a asigura notificări adecvate la momentul potrivit şi un transfer eficient de autoritate în cazuri de boală sau indisponibilitate pentru înalţi funcţionari", potrivit notei interne.

Polemica, foarte jenantă pentru şeful statului, survine într-un moment în care principala putere militară mondială este implicată în mai multe conflicte majore, din Ucraina până în Orientul Mijlociu. Deşi Casa Albă a admis că această situaţie "nu este ideală", preşedintele şi-a menţinut "încrederea" în ministrul său, potrivit purtătorilor de cuvânt.

Cu toate acestea, Casa Albă a dispus şi o revizuire a regulilor aplicabile în caz de incapacitate a înalţilor funcţionari.

Pe 22 decembrie, Lloyd Austin a fost internat la spitalul militar Walter Reed şi a suferit o prostatectomie sub anestezie generală, procedură chirurgicală ce presupune îndepărtarea prostatei, potrivit medicilor. Lloyd Austin "şi-a revenit fără probleme după operaţie şi s-a întors acasă a doua zi dimineaţă", au adăugat ei.

Pe 1 ianuarie, şeful Pentagonului a fost internat din nou pentru complicaţii în urma operaţiei din 22 decembrie,"inclusiv greaţă cu dureri severe în abdomen, şold şi picior", au spus aceştia. Pe 2 ianuarie, a fost transferat la terapie intensivă "pentru monitorizare atentă", au spus ei. "În timpul acestei internări, ministrul Austin nu şi-a pierdut niciodată conştienţa şi nu a fost pus sub anestezie generală", potrivit aceleiaşi surse. Internarea de luni, 1 ianuarie, a fost făcută publică abia vineri seara de către Departamentul Apărării, contrar protocolului.

Casa Albă nu a fost informată decât la patru zile după ce Lloyd Austin a fost internat, potrivit presei. Preşedintele Joe Biden are "încredere deplină" în ministrul său, în pofida acestei situaţii, a asigurat luni purtătorul său de cuvânt. Însă mai mulţi republicani, printre care Donald Trump, au cerut demiterea sau demisia lui Lloyd Austin. Mai mulţi conservatori au considerat, de asemenea, că situaţia a relevat o lipsă de autoritate sau competenţă din partea preşedintelui american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.