Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul continuă între PNL şi USR - Preşedintele PNL Timiş, despre USR: 'Suspiciunile noastre sunt că ei preferă PSD sau PRO România'

Dominic Fritz

Noi tensiuni au apărut între PNL şi USR PLUS, la nivelul judeţului Timiş, negocierile dintre cele două formaţiuni fiind pentru a doua oară în impas, după ce primarul Timişoarei, Dominic Fritz a convocat pentru luni, Consiliul Local, iar pe ordinea de zi se află alegerea viceprimarilor. Alin Nica, preşedintele PNL Timiş, spune că cele două părţi nu au negociat aceste funcţii, în timp ce primarul Dominic Fritz a arătat că a anunţat că va convoca şedinţa de alegere a viceprimarilor în momentul validării ultimilor doi consilieri locali care vin în locul celor care s-au retras, transmite news.ro.

”Am rămas surprins de faptul că primarul a convocat deja şedinţa pentru luni cu alegerea viceprimarilor pe ordinea de zi, când noi nu am terminat negocierile. Nu ştiu cum să iau această atitudine, în pline negocieri. Interpretez că fac asta de pe poziţii de forţă. Unde au câştigat în judeţ, ei (USR-PLUS- n.r.) nu vor să facă majoritate cu noi, ceea ce mi se pare ciudat. Suspiciunile nostre sunt că ei preferă PSD sau PRO România. Cum ar fi la Lenauheim, unde sprijină un candidat PRO România, sau la Giroc (unde primar este un social - democrat - n.r.), unde s-au înţeles să voteze viceprimar de la USR. Le-am dat şansa să pună viceprimari la Biled şi Lenauheim, dar au spus că nu vor, susţin un alt candidat de la PRO România. Au respins şi oferta de a avea doi viceprimari la Timişoara. Nu ştiu care sunt argumentele lor, însă se pare că ei sunt foarte rigizi în această chestiune. Ca şi data trecută când au rupt protocolul, poate e vorba de lipsă de experienţă sau lipsă de răbdare. Văd că nu e o chestiune singulară unde se blochează negocierile, se întâmplă şi la Alba şi la Vaslui”, a declarat Alin Nica, preşedintele PNL Timiş, vineri, într-o conferinţă de presă.

Liderul liberalilor din Timiş a declarat că propunerea de a alege viceprimarii luni este de neînţeles.

”Eu am răbdare. Dar nu o să cedăm la principii… Le-am spus că le dăm responsabilitate maximă la Timişoara, le votam şi proiectele. Nu ştiu, aştept. Mi s-ar fi părut normal ca, dacă ei ar fi avut doi viceprimari, să avem noi, PNL, doi vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean”, a declarat Alin Nica.

În replică, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a scris pe pagina sa de Facebook că este surprins de surprinderea lui Alin Nica, mai ales că el a anunat că în momentul validării ultimilor doi consilieri locali, va propune alegerea viceprimarilor.

”Alin Nica a început să mă atace prin presă şi pe Facebook, deşi conveniserăm că ne abţinem de la declaraţii publice până la încheierea negocierilor. Mă acuză că am convocat Consiliul Local pentru luni. Sunt surprins de surprinderea lui Alin Nica, pentru că i-am spus cu subiect şi predicat că voi convoca o şedinţă în momentul în care mandatele celor doi supleanţi sunt validate definitiv. Deci nici o surpriză! Am jucat mereu cu cărţile pe faţă, chit că unii interpretează asta ca slăbiciune. Eu cred că adevărul şi cinstea sunt cele mai puternice arme, chiar şi în politică. Da, vreau să pun odată în aplicare ceea ce au decis timişorenii în alegeri, în urmă cu aproape 2 luni”, a scris Fritz.

Primarul mai arată că este ”complet iresponsabil” să amâne alegerea viceprimarilor, când rata de infectare cu COVID-19 este tot mai mare în ultima perioadă şi mai sunt şi alte probleme de rezolvat în oraş.

”E complet iresponsabil să mai amâni prima şedinţă a Consiliului Local Timişoara şi alegerea viceprimarilor când rata de infectare din ultimele doua săptămâni a ajuns la aproape 8 la mie în oraş. Nu e doar Covid-19, mai sunt urgenţe de rezolvat, mari, precum Colterm, iar Primăria are datoria să înceapă să ofere oamenilor servicii publice de calitate: curăţenie, trotuare, să repornim proiectul Capitala Culturală. Timişorenii aşteaptă soluţii şi să dăm drumul la treabă cu toate motoarele pornite. Primăria unui oraş ca Timişoara nu poate funcţiona cu doar o treime din echipa executivă prevăzută de lege”, a mai scris Fritz.

Dominic Fritz a mai scris că este de neînţeles de ce Alin Nica tergiversează alegerea viceprimarilor şi vicepreşedinţilor de CJ.

”Miercuri după-amiază ne-am întâlnit cu PNL să continuăm negocierile pentru a avea la Timişoara şi Timiş majorităţi stabile. Votul din 27 septembrie duce natural la soluţia unor majorităţi de dreapta USR PLUS - PNL cu câte un viceprimar şi un vicepreşedinte la Consiliul Judeţean de la fiecare partid. Este soluţia firească şi e de neînţeles de ce Alin Nica o tergiversează cu tot felul de artificii politicianiste când suntem într-o situaţie dramatică din cauza epidemiei şi efectelor ei asupra vieţii oamenilor. Nu ştiu ce calcule politice şi-a făcut, dar nu ne permitem să ţinem un oraş şi un judeţ în blocaj politic pentru că un om nu s-a hotărât, o lună după începerea negocierilor, ce vrea să facă, fie el şi preşedintele interimar al PNL Timiş şi preşedinte al CJ”, a mai scris Fritz.

Edilul a făcut, în încheiere, un apel la responsabilitate din partea tuturor celor aleşi în forurile locale şi judeţene de conducere.

”Înţeleg că e campanie electorală pentru parlament. Dar localele au trecut de mult. Oamenii ne-au votat şi la Timişoara şi la Timiş să cooperăm şi să găsim soluţii. Fac un apel la responsabilitate din partea tuturor consilierilor aleşi în Consiliul Local Timişoara, din toate partidele, PNL, PSD şi Pro România, să începem să lucrăm împreună pentru ieşirea cu bine din criza asta, acum”, a mai scris Dominic Fritz.

Dominic Fritz a convocat luni plenul Consiliului Local Timişoara, iar pe ordinea de zi se află alegerea viceprimarilor.

Şedinţa este anunţată chiar dacă USR PLUS nu a ajuns la o înţelegere cu PNL pentru formarea majorităţii pentru guvernarea locală.

Negocierile s-au blocat iniţial când s-a ajuns la discuţiile despre funcţii. Atunci USR a rupt protocolul, iar Dominic Fritz a anunţat că este dispus să facă alianţă cu PSD sau PRO România, pentru majoritatea în Consiliul Local Timişoara.

Ulterior, liberalii şi cei de la USR au reluat negocierile, după o vizită, la Timişoara, a premierului Ludovic Orban care a anunţat că PNL va face alianţă cu USR PLUS, în Timiş, însă aceste negocieri au rămas fără un rezultat concret momentan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.