Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul de la 'Antipa', tranşat. Parcul Muzeului de istorie naturală va fi luat. Intervenţii pentru rezolvarea situaţiei viitorului Muzeu al Holocaustului

Institutul Elie Wiesel Facebook
Institutul Elie Wiesel

Audierea din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă în scandalul dintre Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Institutul „Elie Wiesel”,  în cazul posibilei alocări a unui spaţiu pentru Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România, a fost amânată pentru săptămâna viitoare, însă controversa este deja tranşată, precizează surse politice pentru STIRIPESURSE.RO.

În ciuda protestelor activiștilor civici și a populației din zona de Nord, terenul pe care acum e parcul din jurul Muzeului Antipa va fi luat și dat pentru o altă construcție - Muzeul Holocaustului.

După ce în 2016, consilierii Primăriei Municipiului Bucureşti au votat ca imobilul din strada Lipscani 18-20 să fie acordat Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România, anul acesta cei mai mulţi dintre ei s-au răzgândit, iar reprezentanţii Institutului „Elie Wiesel” s-au văzut în situaţia de a căuta un alt spaţiu de cel puţin 5.000 de metri pătraţi utili. Mandatat de Guvern, managerul „Elie Wiesel” a găsit spaţiul din grădina Muzeului "Antipa" şi l-a propus spre preluare pentru Muzeul Holocaustului. Deşi managerul Muzeului "Antipa" se opune vehement și au existat și proteste, s-a ajuns la un consens tranpartinic pentru cederea spaţiului verde deţinut de "Antipa" în Piaţa Victoriei pentru construirea noului muzeu.

Pentru această decizie au existat intervenţii ferme atât la Guvern, cât şi la partidele de opoziţie. Audierile din Parlament, la iniţiativa unui parlamentar USR, au toate şansele să nu se mai ţină, potrivit unor surse politice, după ce iniţiatorul ar fi fost luat la rost chiar de liderul propriului partid, care se teme că opoziţia faţă de un asemenea proiect ar putea duce USR acuzaţii de antisemitism. De altfel, surse politice relatează că s-au primit telefoane de la ambasade în diverse zone politice pentru ca proiectul "Elie Wiesel" să fie susţinut.

Chiar dacă audierile din Comisia de Cultură nu au mai avut loc, discuţiile interne au fost încinse. Potrivit unor politice toți cei care au avut o opoziție la acest proiect au fost amenințați că vor fi urmăriți în spațiul public și li se va pune ștampila de ”antisemit” și carierelor lor publice vor purta acest stigmat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.