Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDALUL de pedofilie și lipsa de preoți explodează: Șeful bisericii catolice germane și-a anunțat retragerea

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam plecare papa francisc

Şeful Bisericii catolice germane, cardinalul Reinhard Marx, a anunţat marţi că se va retrage în curând din funcţie, o decizie surpriză pe fondul reformei în curs a Bisericii, care provoacă tensiuni între conservatori şi progresişti, relatează AFP.

Şeful conferinţei episcopale germane, în funcţie de şase ani, a decis că "nu va mai fi disponibil" pentru o eventuală reînnoire a mandatului său la alegerile prevăzute pentru adunarea plenară a conferinţei episcopale de la începutul lunii martie, informează agerpres.ro.

Citește și: Liviu Dragnea, supus torturii în închisoare

"Am decis asta de ceva vreme. Aş avea 72 de ani la sfârşitul unui eventual al doilea mandat (...)", a afirmat el într-o scrisoare adresată cardinalilor, adăugând că postul revine acum unei "generaţii mai tinere".

Deşi a afirmat că vârsta reprezintă principalul motiv al retragerii, aceasta survine în momentul în care Biserica catolică tocmai a lansat un sinod controversat pe doi ani, vizând reformarea în profunzime a acesteia.

Citește și: Traian Băsescu șterge pe jos cu Orban: ‘Măi, Ludovicus al II-lea Anticipatus’

Biserica catolică germană, cu aproximativ 23 de milioane de credincioşi, trece printr-o criză gravă după dezvăluirea unor scandaluri de pedofilie şi este afectată de asemenea din cauza unei lipse cronice de preoţi.

Printre marile teme ale sinodului se numără sfârşitul celibatului preoţilor şi un loc mai important rezervat femeilor, pe care progresiştii, precum cardinalul Marx, doresc de mult timp să le impună, însă o mână de conservatori, adunaţi în jurul cardinalului de Köln (vest), Rainer Maria Woelki, le respinge. Aceştia din urmă sunt extrem de îngrijoraţi de influenţa progresiştilor la acest sinod şi de prezenţa multor organizaţii laice reprezentative, de exemplu, pentru femei.

Citește și: Isărescu despre repatrierea rezervei de aur: ‘vom respecta legea, așa cum a votat Parlamentul’

Succesorul cardinalului Marx va fi ales pe 3 martie în timpul adunării conferinţei episcopale din Mainz (vest). Fiecare dintre cei 27 de cardinali germani pot solicita postul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.