Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul de spionaj Pegasus: Ministrul israelian al apărării se deplasează de urgență la Paris

The Times of Israel
Benny Gantz

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, se va deplasa miercuri la Paris pentru a 'informa' autorităţile franceze referitor la ultimele evoluţii legate de NSO, societatea de securitate cibernetică israeliană al cărei software Pegasus este suspectat că ar fi fost utilizat inclusiv pentru spionarea preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP, conform AGERPRES.

'Ministrul apărării, Benny Gantz, se va deplasa miercuri în Franţa pentru a se întâlni cu şefa armatelor, Florence Parly, şi va purta un dialog pe probleme strategice şi de securitate. El o va informa cu privire la NSO', a indicat marţi într-un comunicat Ministerul Apărării israelian.

Software-ul Pegasus se află în centrul unui scandal mondial de spionaj, ceea ce a determinat cunoscuta organizaţie neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF) să ceară un moratoriu la vânzarea acestui program, iar cancelarul german Angela Merkel a solicitat restricţionarea vânzării acestui sistem.

Organizaţiile Forbidden Stories şi Amnesty International au obţinut o listă cu 50.000 de numere de telefon, selectate de către clienţi ai NSO din 2016 pentru a putea fi supravegheate, şi au prezentat-o unui consorţiu format din 17 mass-media, care a dezvăluit existenţa acesteia săptămâna trecută.

Pegasus ar fi permis spionarea numerelor de telefon a 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului şi a 14 şefi de stat, între care preşedintele francez Emmanuel Macron, ceea ce NSO infirmă.

Acuzată cu regularitate că ar face jocul regimurilor autoritare, NSO asigură că software-ul său serveşte teoretic pentru a obţine doar informaţii despre reţelele criminale şi teroriste.

Parlamentul israelian a instituit o comisie specială de anchetă pentru a investiga acuzaţiile potrivit cărora programul de spionaj Pegasus a fost utilizat în 'mod abuziv' de anumite state pentru a spiona personalităţi, a indicat joia trecută un înalt responsabil israelian.

Permiţând infiltrarea sistemelor informatice, Pegasus este considerat drept un produs ofensiv de securitate cibernetică şi deci ar trebui să obţină autorizaţia Agenţiei pentru controlul exporturilor militare (DECA), care depinde de Ministerul Apărării israelian pentru a fi vândut în ţări terţe drept armă.

Cu ocazia acestei vizite în Franţa, Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, urmează să abordeze situaţia din Libanul vecin, care traversează o profundă criză politică şi economică, precum şi problema acordului nuclear iranian, căruia statul israelian i se opune, a precizat biroul de presă al ministerului citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.