Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul diplomatic dintre Serbia şi Croaţia degenerează. Măsuri dure la graniţă

serbia croatia

Relaţiile dintre Serbia şi Croaţia au ajuns la cel mai scăzut nivel de la răsturnarea fostului lider sârb Slobodan Milosevic în 2000. Serbia a interzis miercuri seară intrarea pe teritoriul ei a autovehiculelor de transport marfă şi produselor croate, ca răspuns la o măsură a Zagrebului care a interzis luni intrarea în Croaţia a camioanelor venind din Serbia, notează Reuters şi AFP.

Croaţia intenţionează astfel să facă presiuni asupra Belgradului pentru a redirecţiona fluxul de migranţi şi refugiaţi spre Ungaria şi România. Peste 44.000 de migranţi ce fug de război şi mizerie din Orientul Mijlociu şi Africa au intrat în Croaţia prin Serbia într-o săptămână, aminteşte France Presse.

Vezi şi: Serbia dă ultimatum Uniunii Europene

Serbia a anunţat că îşi rezervă dreptul de a recurge la represalii şi a lansat Croaţiei un ultimatum care a expirat la 22.00 GMT miercuri seară. 

"După miezul nopţii (22.00 GMT), niciun camion înmatriculat în Croaţia şi niciun alt vehicul sau mijloc de transport încărcat cu produse croate nu va putea intra pe teritoriul Serbiei", a declarat ministrul sârb de interne Nebojsa Stefanovic în direct la televiziunea naţională (RTS). 

Stefanovic, care s-a exprimat la postul de frontieră Batrovci-Bajakovo, a precizat că decizia intră în vigoare pentru "toate posturile de frontieră ale Serbiei", deoarece ţara este expusă "unei agresiuni economice" şi "trebuie acum să-şi apere interesele". 

Ministrul a deplâns "atitudinea iresponsabilă" a autorităţilor croate şi a precizat că "guvernul sârb este gata să revină asupra deciziei sale imediat, cu condiţia ca postul de frontieră Batrovci-Bajako să fie deschis circulaţiei autovehiculelor de transport marfă".

În ziua de miercuri, camionagii furioşi au blocat tot traficul la singurul punct de trecere a frontierei încă deschis între Serbia şi Croaţia, pentru a protesta împotriva deciziei Zagrebului.

Vezi şi: Croația cere Serbiei să trimită refugiații în România

Belgradul a oprit de la 16 septembrie trimiterea migranţilor spre Ungaria, o ţară ce şi-a închis cu un gard de sârmă ghimpată cei 175 de km de frontieră cu Serbia. De atunci, Croaţia a devenit noua cale de acces spre Europa de Vest. 

Săptămâna trecută, Croaţia a închis deja şapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia, în încercarea de a reduce fluxul de migranţi. Dar ea a redeschis punctul de frontieră din apropiere de la Sid-Tovarnik pentru a permite trecerea maşinilor, în timp ce camioanele trebuie să facă un ocol prin Bosnia pentru a intra în Croaţia sau pentru a ieşi, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.