Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Goțiu-Palada ia o turnură neașteptată! Senatorul USR bagă pumnul în gură TVR. Gestul fără precedent al politicianului român

captura video
mihai gotiu

Scandalul dintre senatorul USR Mihai Goțiu și sociologul Mirel Palada continuă, luând o turnură neașteptată. La sfârșitul săptămânii trecute, Palada l-a invitat pe senatorul USR Mihai Goţiu la o dezbatere pe tema violenţei în spaţiul public. Atunci senatorul USR a reacționat imediat și a declarat că nu este decis dacă acceptă oferta lui Mirel Palada, care i-a ”întins o mână”, afirmând că nu ştie dacă acesta crede în mesajul său ori l-a transmis la recomandarea avocaţilor.

Marți, senatorul USR Mihai Goțiu a fost sunat de producătorul TVR Delila Nicola pentru a fi invitat la un dialog cu Mirel Palada pe tema „violența în spațiul public”. După ce a refuzat propunerea Televiziunii Publice, senatorul USR a revenit cu un telefon, înregistrând de această dată conversația și făcând-o publică într-o postare pe Facebook cu titlul: „Cum a încercat fostul purtător de cuvânt al lui Adrian Năstase, Claudiu Lucaci, acum angajat la TVR, să spele imaginea fostului purtător de cuvânt al lui Victor Ponta, Mirel Palada.”

Printr-un comunicat de presă, TVR condamnă gestul senatorului USR, spunând că „este regretabil că un demers jurnalistic este interpretat tendențios, Televiziunea Română făcând toate eforturile pentru a oferi un spațiu de dezbatere civilizat și echilibrat. Înregistrările domnului Mihai Goțiu — realizate fără știința ziariștilor și divulgarea lor în spațiul public fără acordul acestora sunt contrare legislației în vigoare și pun la îndoială motivele reale ale discuției purtate de senatorul Mihai Goțiu cu aceștia. În plus, înregistrările difuzate în spațiul public sunt trunchiate, editate tendențios și denaturează motivul și scopul jurnalistic pe care ziariștii TVR l-au avut în vedere. Acest fapt este cu atât mai grav cu cât dl. Goțiu este vicepreședinte al Senatului României. Este o premieră națională: un înalt demnitar să înregistreze doi jurnaliști ai televiziunii publice în maniera descrisă mai sus.”

Senatorul USR a reacționat, susținând că „ o discuție între un jurnalist și un decident politic are un caracter public atâta timp cât are legătură cu activitatea fiecăruia și că acest caracter public este valabil în ambele sensuri. În virtutea dreptului de a fi informat al cetățenilor există un interes public atât pentru a fi cunoscut modul în care un parlamentar își desfășoară activitatea, cât și modul în care angajații televiziunii publice își desfășoară activitatea. Probabil că d-nul Lucaci și unii angajați ai TVR uită un amănunt esențial: că, la fel ca și mine, sunt plătiți din bugetul public, nu din vânzarea ouălor lui Năstase de la Cornu, și nici din capturile de știucă de la Belina. Afirmațiile că aș denatura realitatea, editând înregistrările, sunt jenante când vin din partea unora care, cel puțin teoretic, sunt jurnaliști, cu atât mai mult cu cât am atenționat în mod expres că e vorba de ”fragmente din convorbiri”, iar editarea (operațiune cât se poate de comună în domeniul comunicării) a fost, de asemenea, specificată expres. Cea mai gravă afirmație din comunicatul TVR este însă pretenția că o dezbatere televizată în care ar fi invitat un agresor ar reprezenta un interes public.”

Contactat de ȘTIRIPESURSE.RO, Claudiu Lucaci s-a limitat prin a spune că așteaptă ca Senatul să ia poziție, după care va urma căile legale pentru defăimare și publicarea fără acordul său a unei discuții private.

„Aștept ca Senatul să ia poziție și apoi voi urma căile legale pentru defăimare și publicarea fără acordul meu a unei discuții private.”, a declarat Claudiu Lucaci.

Mai jos aveți înregistrarea făcută publică de senatorul USR, comunicatul TVR și reacția ulterioară a lui Mihai Goțiu.

1. Postarea lui Mihai Goțiu

2. Comnicat de presă - TVR Referitor la comunicatul USR:

'Mihai Goțiu: TVR nu ar trebui să promoveze persoane publice care au antecedente de violență verbală sau fizică', Televiziunea Română face următoarele precizări: Televiziunea Română respectă dreptul la opinie, dar apără independența editorială și se opune oricăror forme de presiune politică asupra jurnaliștilor. În emisiunile TVR sunt abordate teme de actualitate. O astfel de temă este și violența în spațiul public. În contextul incidentului violent în care au fost implicați domnul senator Mihai Goțiu și Mirel Palada, a invitației la dialog pe care acesta din urmă a lansat-o în spațiul public și la care domnul senator a spus că reflectează, TVR — prin intermediul realizatorilor emisiunii 'Ultima ediție', Delila Nicola și Claudiu Lucaci — a adresat celor doi oameni politici invitația la dialog în fața telespectatorilor. Invitația a fost către ambele persoane publice și doar în contextul enunțat. Este regretabil că un demers jurnalistic este interpretat tendențios, Televiziunea Română făcând toate eforturile pentru a oferi un spațiu de dezbatere civilizat și echilibrat. Înregistrările domnului Mihai Goțiu — realizate fără știința ziariștilor și divulgarea lor în spațiul public fără acordul acestora sunt contrare legislației în vigoare și pun la îndoială motivele reale ale discuției purtate de senatorul Mihai Goțiu cu aceștia. În plus, înregistrările difuzate în spațiul public sunt trunchiate, editate tendențios și denaturează motivul și scopul jurnalistic pe care ziariștii TVR l-au avut în vedere. Acest fapt este cu atât mai grav cu cât dl. Goțiu este vicepreședinte al Senatului României. Este o premieră națională: un înalt demnitar să înregistreze doi jurnaliști ai televiziunii publice în maniera descrisă mai sus. Televiziunea Română respinge orice asociere între un demers jurnalistic justificat prin prisma interesului public și încercarea de politizare a acestuia. Totodată, Televiziunea Română se delimitează de astfel de practici, care sunt în afara unei conduite deontologice care se aplică, în egală măsură, și mediului jurnalistic și celui politic.

3. Reacția lui Mihai Goțiu la comunicatul TVR

Politrucii din TVR continuă să facă jocurile lui Palada, pe bani publici. Într-un comunicat de presă dat publicității astăzi, sunt acuzat că aș fi încălcat legea înregistrând și făcând publice fragmente din discuțiile purtate cu Claudiu Lucaci și cu producătorul emisiunii lui, fără să le cer acordul. Țin să-i informez pe această cale pe reprezentanții televiziunii publice care au redactat acest comunicat că o discuție între un jurnalist și un decident politic are un caracter public atâta timp cât are legătură cu activitatea fiecăruia și că acest caracter public este valabil în ambele sensuri. În virtutea dreptului de a fi informat al cetățenilor există un interes public atât pentru a fi cunoscut modul în care un parlamentar își desfășoară activitatea, cât și modul în care angajații televiziunii publice își desfășoară activitatea. Probabil că d-nul Lucaci și unii angajați ai TVR uită un amănunt esențial: că, la fel ca și mine, sunt plătiți din bugetul public, nu din vânzarea ouălor lui Năstase de la Cornu, și nici din capturile de știucă de la Belina. https://www.agerpres.ro/…/12/comunicat-de-presa-tvr-18-03-45 Afirmațiile că aș denatura realitatea, editând înregistrările, sunt jenante când vin din partea unora care, cel puțin teoretic, sunt jurnaliști, cu atât mai mult cu cât am atenționat în mod expres că e vorba de ”fragmente din convorbiri”, iar editarea (operațiune cât se poate de comună în domeniul comunicării) a fost, de asemenea, specificată expres. Cea mai gravă afirmație din comunicatul TVR este însă pretenția că o dezbatere televizată în care ar fi invitat un agresor ar reprezenta un interes public. O astfel de interpretare fie e făcută cu rea-credință, fie denotă o lipsă de profesionalism crasă, o incompetență strigătoare la cer. Fostul purtător de vorbe al lui Adrian Năstase, trimis să se relaxeze pe bani publici pe la Los Angeles și New York, apoi rechemat în țară să fie pus șef al Știrilor TVR, să fie chiar într-atât de naiv încât să nu înțeleagă care ar fi efectele mediatizării unui agresor? Chiar credeți că d-nul Lucaci nu știe că un agresor are dreptul, cel mult, să-și prezinte scuze publice la televiziune, nicidecum să emită opinii avizate despre violență? Vă rog întrebați-l și d-voastră pe Claudiu Lucaci ce îl califică pe Mirel Palada să fie invitat să vorbească despre cauzele violenței în societate? Faptul că, într-un moment de neatenție, mi-a dat mișelește, un pumn în gură? De altfel, vă las pe d-voastră să decideți despre ce e vorba în acest caz: o revoltătoare dovadă a incompetenței unor angajați ai televiziunii publice ori un exemplu de manual de servilism la comanda politică a susținătorilor lui Mirel Palada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.