Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Huawei - Canada implică SUA în disputa cu China

TechNews
Huawei

Canada cere sprijinul Statelor Unite pentru rezolvarea crizei cu China, care a început să blocheze importurile de bunuri canadiene vitale pe fondul disputei legată de arestarea directorului financiar al grupului Huawei, Meng Wanzhou, transmite Reuters.

Într-un semn al nemulţumirii în creştere provocată de lipsa de reacţie a SUA, guvernul premierului Justin Trudeau a semnalat că ar putea să nu mai coopereze cu partea americană în domenii majore, potrivit news.ro

În ultimele săptămâni, China a sporit presiunile asupra Canadei, din cauza arestării lui Meng Wanzhou, în decembrie anul trecut, la solicitarea SUA.

China a oprit importurile de rapiţă din Canada, iar săptămâna trecută a suspendat autorizaţiile a doi producători de carne de porc.

După arestarea lui Meng la Vancouver, poliţia chineză a reţinut doi cetăţeni canadieni.

Beijingul refuză să permită vizitta unei delegaţii comerciale canadiene, obligând oficialii să se folosească de videoconferinţe pentru a respinge un pericol major pentru exporturile de mărfuri.

”Este o situaţie foarte dificilă. Când ridicăm această problemă cu americanii, aceşti spun doar că este dificil să tratezi cu chinezii”, a spus o sursă guvernamentală canadiană.

”Nu este clar nici cu cine ar trebui să discutăm, pentru că nu ştii niciodată cine este sus şi cine este jos în administraţie, la un anumit moment”, a adăugat sursa.

Între oficialii americani abordaţi de canadieni se află secretarul de Stat Mike Pompeo, secretarul entru Agricultură Sonny Perdue, reprezentanul pentru Comerţ Robert Lighthizer, şi senatorul republican Jim Risch, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe,

Departamentul de Stat a anunţat că este ”îngrijorat de interzicerea rapiţei, iar Comisia pentru relaţii externe a răspuns la îngrijorarea Canadei prin aprobarea unei rezoluţii de susţinere bipartizane.

Canada afirmă că Statele Unite sunt obligate să ajute, având în vedere că mandatul american de arestare a lui Meng a declanşat criza cu Beijngul.

Negociatorii americani au respins propunerile Chinei de a include problema Huawei în negocierile comerciale aflate în derulare, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.