Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul legumelor forțate cu substanțe chimice din Buzău a avut efect: Prețul roșiilor a scăzut semnificativ în piață

www.agerpres.ro
roșii, tomate

Scandalul legumelor forțate cu substanțe chimice din Buzău a avut efect: Prețul roșiilor a scăzut semnificativ în piață

Inspectorii de la Ministerul Agriculturii iau probe de la legumicultorii înscrişi în Programul Tomata, pentru a verifica dacă s-au folosit substanţe interzise, care grăbesc procesul de creştere. Cultivatorii verificaţi vor putea merge cu marfa la piaţă după ce rezultatele analizelor arată că legumele lor sunt „curate”. Cei prinşi că nu respectă regulile riscă să rămână fără subvenţii.

După scandalul izbucnit la Buzău, unde trei producători au fost prinşi că forţau creşterea tomatelor cu substanţe interzise în România, controalele s-au intensificat în toată ţara. Cei trei fermieri prinşi că s-au jucat cu sănătatea consumatorilor aşteaptă încă rezultatele de laborator.

„Nu are verdeață aia înăuntru cum au celelalte! Coaptă bine, nu vedem semințe verzi!", a declarat Ionuț Didea, inginer agronom și fermier, notează observatornews.ro.

Ionuţ Didea a moştenit pasiunea pentru agricultură de la părinţi, iar roșiile lui vor ajunge curând pe piață. Pe el nu îl sperie controlul inspectorilor deoarece a respectat toate regulile de cultivare.

„Am folosit gunoiul de grajd, în special. Alte îngrăşăminte n-am folosit. Pot să le consume cumpărătorii fără probleme”, a declarat acesta pentru Observator.

Potrivit directorului Direcției de Agricultură Gorj, toate roșiile care ajung pe piață și sunt produse de producătorii români vor fi verificate.

În judeţul Buzău, au fost prelevate probe de la 8 cultivatori care urmează să scoată la vânzare roşiile abia culese

Cultivatorii sunt afectați de acest scandal pentru că oamenii sunt reticienți în a cumpăra, iar prețurile au scăzut la jumătate de săptămâna trecută. Potrivit unui cultivator, un kilogram de roșii este în prezent 8-9 lei, iar în urmă cu o săptămână era 16 lei.

„Vom confirma dacă a fost un accident sau dacă este o practică aici sau vom infirma după rezultatele laboratoarelor. Cealaltă anchetă, a poliției își va urma cursul și va demonstra clar dacă cineva a greșit”, a declarat Ionel Bunea de la Direcția Generală de Control a Ministerului Agriculturii.

„Simpla utilizare a acestor substanțe neautorizate în România constituie infracțiune. Mai departe nu știm dacă tomatele au fost afectate în așa măsură încât sănătatea populației să fie afectată”, spune prim-procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Ministrul Agriculturii îi avertizează pe legumicultori că vor fi tăiaţi de pe lista de subvenţii dacă nu respectă regulile.

„Monitorizăm fermierii care cultivă legume. Îi urmărim cum aplică tehnologiile să ne asigurăm că produsele respective sunt de calitate și nu au influență asupra sănătății umane”, a declarat ministerul Agriculturii, Petre Daea.

Roşiile care s-au copt în solarii vor ajunge în pieţe şi, implicit, în farfuriile românilor, doar după ce analizele de laborator vor arăta că nu sunt periculoase. Rezultatele sunt gata, în medie, în trei zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.