Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul PEGASUS − Ședință de urgență cu ușile închise în Israel: foști șefi din Mossad și din Serviciul de Informații Militar se reunesc (presă)

www.kaspersky.com
pegasus

Comitetul Superior de Apărare al Israelului o să fie convocat pentru o sesiune specială dedicată armelor cibernetice în urma anchetei globale asupra grupului NSO (societatea israeliană de securitate cibernetică autoare a proiectului Pegasus) și a reacției internaționale ulterioare la aparenta utilizare incorectă a programului Pegasus, fabricat în Israel.

Sesiune ar fi închisă pentru public. Se va discuta nu doar despre NSO, ci și despre șirul de dezvăluiri despre potențialele ținte spionate. Ședința se va concentra și asupra altor firme israeliene care au apărut în ultimele luni, cum ar fi Candiru și Quadream, după ce a fost dezvăluit că și ei își vând programele spion regimurilor nedemocratice, informează Haaretz.com, citând surse de încredere.

Ședința secretă nu se află pe ordinea de zi oficială și va fi închisă publicului, iar procesul-verbal al acestuia va fi păstrat. Motivul?  Sesiunea va fi organizată de un subcomitet dedicat „problemelor de informații și altor probleme speciale”. Întâlnirea este stabilită în prezent pentru 9 august, deși președintele comisiei, parlamentarul Ram Ben Barak, a negat existența acesteia. „Verificați-vă sursele”, a spus atunci când i s-a cerut un răspuns cu privire la discuția planificată. Subcomitetul dedicat serviciilor de informații este un mic forum care cuprinde doar patru parlamentari: Ben Barak (care în trecut era șef adjunct al Mossad), Eli Avidar (care a servit în departamentul de agenți din cadrul serviciului de informații militar din Israel), Eitan Ginzburg și Zvi Hauser . Nu este clar cine va reprezenta instituția de apărare și ce organisme de securitate vor fi prezente.

Tot mai multe cazuri confirmate

Luni, s-a dezvăluit că telefonul unui proeminent avocat britanic pentru drepturile omului și apropiat al prințesei Latifa din Dubai a fost infectat de software-ul Pegasus al NSO. O analiză criminalistică a Amnesty International a dezvăluit ieri că telefonul lui David Haigh avea semne ale lui Pegasus, în ceea ce a fost prima vizare confirmată a unui număr din Marea Britanie de către spyware-ul fabricat de Israel. Analiza a confirmat, de asemenea, că un telefon suplimentar al Regatului Unit, aparținând unui activist musulman, a fost, de asemenea, vizat, alături de telefoanele altor trei: un jurnalist din Ungaria, un jurnalist din Turcia și un oficial legal în India.

Franța - vizată și ea

Între timp, tot luni, publicația Le Monde a raportat că un serviciu de informații francez a confirmat că trei telefoane aparținând jurnaliștilor din țară au fost de asemenea vizate și au prezentat semne fie ale software-ului Pegasus, fie de încercări de instalare a acestuia, tensionând în continuare subiectul. A fost sugerat, de asemenea, că un telefon folosit de președintele francez Emmanuel Macron ar fi fost selectat pentru potențiale ținte.

Un alt raport din Franța, de luni, a declarat că guvernul francez a cerut Israelului să interzică utilizarea spyware-ului Pegasus în Franța. O sursă apropiată de NSO a declarat pentru Washington Post ca urmare a raportului lor despre numerele britanice, luni, că, în urmă cu șase luni, firma a blocat programele spion care sunt desfășurate pe numerele de telefon ale Marii Britanii. S-a raportat mult timp că numerele SUA nu pot fi introduse în sistem.

Ședință închisă

Între timp, Institutul pentru Democrație din Israel a emis un avertisment sever cu privire la problema armelor cibernetice și la întâlnirea planificată, contestând faptul că va fi închisă pentru public. Tehilla Shwartz Altshuler, cercetător principal la grupului, i-a trimis parlamentarului Ben Barak o scrisoare prin care îi cerea să permită „publicului să primească răspunsuri pe care le merită despre acest subiect arzător”.

Haaretz a raportat săptămâna aceasta că o firmă de avocatură israeliană de vârf a organizat o „întâlnire de urgență” pentru firme cibernetice israeliene. Shwartz Altshuler a spus ca răspuns că „aceste firme își stabilesc acum propriul lobby și vor încerca să își folosească puterea pentru a influența factorii de decizie - și doar publicul este exclus”. Prin urmare, ea a îndemnat comisia de apărare să deschidă ședința pentru public.

Judecând după declarațiile din trecut ale lui Ben Barak, acest lucru pare un rezultat puțin probabil, iar președintele comisiei de apărare este foarte probabil să mențină ședința închisă.

În 2018 Ben Barak a participat la o conferință alături de Edward Snowden (care a participat de la distanță prin video). După ce Snowden a atacat spionajul de stat al cetățenilor prin firme private precum NSO, Ben Barak a răspuns: „Am fost foarte impresionat de acest om talentat [Snowden], dar este tânăr și suferă de lipsa de atenție la detalii. Dacă îl asculți, ai crede că tot ce a făcut a fost pentru că el credea că NSO face din lume un loc mai periculos.” „Pentru asta a furat o jumătate de milion de documente și a riscat viața agenților secreți și a celor mai mari secrete ale Americii? Are norocul că a trădat America și nu Rusia, pentru că dacă ar fi fost rușii de la care ar fi furat documentele, ar fi descoperit rapid o pastilă de plutoniu adânc în stomac. "

„Nu cred că oamenii care nu au ceva de ascuns au de ce să se teamă”

Când a fost întrebat despre supravegherea statului, Ben Barak a spus atunci că „în trecut au fost deschise scrisorile private ale oamenilor și am putut vedea, de exemplu, ce instrucțiuni a primit un anumit agent. Astăzi, nu există nicio modalitate de a combate acest lucru cu instrumentele pe care le aveam acum 20 de ani. Nu cred că oamenii care nu au ceva de ascuns au de ce să se teamă ”.

În aceeași conversație, el părea, de asemenea, să justifice supravegherea în masă. „Dacă există un număr de IP în SUA care contactează un IP în Pakistan, acesta este de interes pentru cei însărcinați cu protejarea siguranței cetățenilor americani, deși 99 la sută din astfel de comunicări sunt inofensive - este totuși de un anumit interes. Vrem să le oferim forțelor de securitate posibilitatea de a examina astfel de comunicări? Întrebați-vă: dacă după ce deschid un anumit e-mail și văd că nu este nimic, îl închid, este ok? Raspunsul este da. Deci poate că asta încalcă unele legi americane puse pe cărți în urmă cu 200 de ani, dar de facto există o șansă mai mare ca această comunicare să ducă de fapt la un atac și, prin urmare, trebuie examinată ".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.