Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariile posibile înainea alegerilor din Austria

vot

În Austria vor avea loc duminică alegeri parlamentare anticipate, iar fostul cancelar conservator Sebastian Kurz este favorit conform sondajelor, transmite AFP, care prezintă mai multe scenarii posibile potrivit Agerpres.

Precedentul guvern de coaliţie, format din Partidul Poporului (OeVP, de dreapta) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă) a căzut la sfârşitul lui mai, în urma unei moţiuni de cenzură, după un scandal de corupţie.

Sistemul electoral austriac este proporţional şi niciun partid nu va obţine probabil majoritatea absolută, arată AFP.

Este posibilă o revenire a extremei drepte, sub conducerea noului lider al FPOe, Norbert Hofer. Acesta insistă că doreşte să revină la guvernare, dar nu ca ministru al transporturilor, ci ca vicecancelar într-un cabinet condus de Kurz.

Hofer a fost învins în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2016. El consideră că a făcut tot ce trebuia pentru refacerea imaginii partidului, după ce predecesorul său la conducere, Heinz-Christian Strache, a fost nevoit să demisioneze în mai, după ce a apărut o înregistrare video în care îi propunea unei femei care se dădea drept cetăţeană rusă o înţelegere privind acte de corupţie.

O coaliţie a dreptei cu extrema dreaptă este în continuare cea mai populară în rândul alegătorilor austrieci, dintre care 23% ar vota pentru această formulă.

Kurz are o relaţie bună cu Hofer, însă refuză revenirea în guvern a fostului ministru de interne Herbert Kickl, reprezentantul facţiunii dure din FPOe.

Un al doilea scenariu posibil este refacerea alianţei de centru. Social-democraţii, conduşi pentru prima dată de o femeie - Pamela Rendi-Wagner, fostă ministru al sănătăţii - şi-au exprimat dorinţa de a reveni la guvernare, iar în culisele OeVP se fac presiuni asupra lui Kurz să ia în considerare o coaliţie cu stânga. Această soluţie a asigurat guvernarea Austriei timp de 44 de ani, după al doilea război mondial.

Kurz se teme însă că o alianţă cu social-democraţii i-ar scădea popularitatea, fiindcă alegătorii nu agreează ideea. Într-o astfel de formulă s-ar face simţite şi unele conflicte personale, iar partidele s-ar confrunta direct pe probleme sociale şi economice.

Există şi posibilitatea unei premiere la guvernare, dacă partidul liberal NEOS şi Verzii vor fi reprezentaţi în noul parlament, aşa cum speră; Kurz nu exclude formarea unei coaliţii tripartite.

În campania electorală, temele legate de modificările climatice au prevalat în faţa problemelor migraţiei, iar Kurz a început o apropiere de ecologişti pentru un program de guvernare. Verzii conduc deja mai multe regiuni din Austria alături de conservatori şi iau în considerare o primă participare la un guvern federal.

Pentru Kurz, o alianţă cu Verzii ar aduce şi beneficii de imagine pe plan internaţional, după ce a avut de suferit la acest nivel din cauza concesiilor făcute extremei drepte.

Se poate construi şi o coaliţie pe ideea "orice în afară de Kurz", arată AFP. Dacă atât stânga, cât şi extrema dreaptă obţin rezultate mai bune decât se anticipează, ar putea forma teoretic o majoritate fără conservatori, aşa cum a s-a mai întâmplat în perioada 1983-1986. Partidul Social Democrat (SPOe) guvernează deja alături de FPOe provincia Burgenland din estul Austriei, la frontiera cu Ungaria. Chiar fostul cancelar avertizează de altfel despre "pericolul" unei astfel de alianţe pentru a-şi mobiliza electoratul.

Problema este însă opoziţia exprimată de Rendi-Wagner, care acuză FPOe de derapaje xenofobe. Pentru o alianţă cu extrema dreaptă, social-democraţii ar trebui deci să îşi desemneze o nouă conducere.

În fine, se poate ajunge şi la repetarea alegerilor, dacă după rezultatele scrutinului de duminică nu se va putea forma un guvern. Kurz a lăsat să se înţeleagă că ar putea cere votul parlamentului şi pentru un guvern minoritar, format din reprezentanţi ai OeVP şi ai societăţii civile, dar opoziţia a anunţat deja că nu va susţine un astfel de cabinet fără precedent în Austria.

AFP încheie prezentarea posibilităţilor postelectorale cu observaţia că orice guvern va trebui învestit de preşedintele Austriei, ecologistul liberal Alexander Van der Bellen, iar influenţa acestuia ar putea conta pentru încheierea unui pact între OeVP şi Verzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.