Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu EXPLOZIV: Ce se va întâmpla în cazul în care Klaus Iohannis spune NU Codului Fiscal

iohannis

Codul Fiscal, trecut prin Parlament și votat chiar și de parlamentarii PNL, se află la promulgare pe masa președintelui. Numai că, așa cum a spus și la întâlnirea cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, Klaus Iohannis nu e mulțumit de noul Cod. A lăsat să se înțeleagă că-l va returna în Parlament pentru reexaminare. Dacă va face asta, România ar putea intra într-un haos fiscal, e de părere Sorin Roșca Stănescu.

Tot ce se poate. La Banca Nationala a Romaniei, intr-un speech de ieri, presedintele Klaus Iohannis a lasat sa se inteleaga ca acest lucru este posibil. Ca analizeaza Codul Fiscal si se va pronunta. Dar si-a exprimat rezerve in legatura cu solutii guvernamentale care nu sunt sustenabile. Care pot arunca in aer bugetele viitorilor ani. Si ne pot deconecta in raport cu angajamentele noastre fata de statele Uniunii Europene. Codul Fiscal, deci, este sub semnul intrebarii. Ce se intampla daca Iohannis spune nu?

Din punct de vedere tehnic, Codul Fiscal, orice cod fiscal, trebuie publicat in Monitorul Oficial cu suficient timp inainte de a-si produce efectele, pentru ca altfel legislatia nu este predictibila. Iar oamenii de afaceri nu-si pot face niciun fel de planuri. Daca Iohannis spune nu si intoarce Codul Fiscal in Parlament, iar Parlamentul nu se va intruni decat dupa vacanta, va fi prea tarziu pentru Codul Fiscal. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, decat faptul ca, in 2016, vom functiona dupa Codul Fiscal prezent. Este bine sau este rau?

La aceasta intrebare trebuie sa raspunda specialistii. Sub aspect politic, insa, ma pot pronunta si eu. Cred ca refuzul presedintelui de a promulga Codul Fiscal constituie un vot de blam dat, de catre cea mai inalta institutie a statului roman, politicii guvernului Ponta. Pe de alta parte, Codul Fiscal a fost votat si de PNL. Asta inseamna ca presedintele Klaus Iohannis, daca nu promulga legea, ii va da una peste scafarlie si Marelui Partid National Liberal. O asemenea decizie va pune pe jar PNL. In doua posibile sensuri. Intr-o prima ipostaza, PNL se va vedea confruntat cu o decizie strategica a presedintelui Klaus Iohannis de a juca politic, atunci cand doreste, singur, fara niciun parteneriat cu partidul care l-a propulsat in functia de sef al statului. Mergand cu traducerea gestului si mai departe, am putea spune ca presedintele Klaus Iohannis a decis sa-si sublinieze statutul de persoana, nu neaparat anti-sistem, dar, totusi, din afara sistemului si, in orice caz, din afara sistemului politic. Consecinta este ca va lasa PNL in offside si in alte situatii. Iar PNL, aşteptandu-se la acest lucru, va trebui sa decida. Ce va fi acest partid in viitor? Un partid la remorca presedintelui sau, la randul sau, PNL va juca, in multe situatii, independent de pozitia alesului de la Cotroceni? Grea optiune pentru o formatiune politica care inca nu se stie prea bine ce este. O alianta intre doua partide sau un nou partid cu adevarat fuzionat, in care oamenii sunt promovati in functie doar de calitatile fiecaruia si nu de proveninta lor? Pe de alta parte, daca domnul Iohannis intelege sa se distanteze in acest fel de PNL, actionand energic si impotriva unei decizii extrem de importante a Guvernului Ponta, putem trage concluzia ca resetarea Executivului Romaniei, cel putin in viziunea Cotroceniului, este fundamental diferita si de ceea ce doresc liberali, si de ceea ce doresc social democratii.

Cred ca va fi, daca aceste semnale se confirma, o vara fierbinte. Tumultoasa. Si nici de cum o vacanta politica asa cum cred multi. Si asa cum si-au planificat-o actorii politici.”, scrie SRS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.