Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu incendiar la Bruxelles: un președinte similar cu SUA pentru Uniunea Europeană

Reddit
embargo UE Comisia Europeana

După ce Charles Michel a anunțat că va candida la alegerile pentru Parlamentul European din 2024, fotoliul de președinte al Consiliului European ar putea să devină liber mai devreme. La solicitarea ziarului ungar "Magyar Nemzet", Kalas Vivien, cercetător la Institutul de Cercetare pentru Strategia Europei (Eustrat) al Centrului de Cercetare "Eötvös József" din cadrul Universității Naționale a Serviciului Public, a ajutat la descurcarea proceselor diplomatice complexe care s-au declanşat în urma deciziei lui Michel.

Odată cu anunțul făcut recent, Charles Michel și-a definit propriul drum ca politician, astfel că este de așteptat să se concentreze asupra campaniei electorale pentru alegerile Parlamentului European. În ce calitate îşi va îndeplini atribuţiile Charles Michel în această perioadă care a rămas până la încheierea mandatului său de președinte?

- Una dintre cele mai importante sarcini ale actualului președinte al Consiliului European este să ajute părțile să ajungă la compromisuri pe probleme controversate sau eventual el însuși să vină cu o propunere de compromis. În acest scop, președintele depune eforturi serioase chiar înainte de întâlniri, adună informații,se deplasează în statele membre UE și poartă negocieri bilaterale cu liderii politici.

Având în vedere că Charles Michel candidează la alegerile pentru Parlamentul European, acesta își va dedica inevitabil cea mai mare parte a atenției și a energiei acestui scop.Toate acestea înseamnă și faptul că nu își va putea îndeplini atribuțiile de președinte în calitatea sa anterioară. Ceea ce va îngreuna soluționarea conflictelor dintre statele membre şi din această cauză nu va putea fi luată nicio decizie asupra mai multor probleme politice sensibile în Consiliul European. Toate acestea pot afecta anumite aspecte, precum politica de sancțiuni, sprijinul pentru Ucraina și modificarea bugetului multianual.

Dacă vorbim despre succesor, implicit vine întrebarea: cum a fost ales preşedintele în trecut? Cum poate afecta președinția lui Michel procesul obișnuit al alegerilor preşedintelui?

- După fiecare alegere pentru Parlamentul European, ținând cont de rezultate, încep negocieri și înţelegeri serioase între șefii de stat și de guvern din UE cu privire la cine va ocupa funcțiile de conducere ale instituțiilor UE, cum ar fi, de exemplu, funcţiile de președinte al Băncii Centrale Europene, al Comisiei Europene și al Consiliului European. Aceste negocieri durează de obicei luni de zile, iar mandatul lui Charles Michel ar expira oficial la sfârșitul lunii noiembrie. Acum ţările membre ar trebui  să ajungă la un consens în câteva săptămâni. Dacă negocierile între ţările membre eșuează, atunci conducătorul țării care deține preşedinţia rotativă a Consiliului UE - adică premierul ungar - va fi cel care va prezida ședințele Consiliului European. Însă, cred că negocierile vor începe în culise înainte de alegeri și nu este exclus nici faptul că există deja câteva nume pentru posibilul succesor al lui Michel.

La ce fel de nou președinte ne putem aștepta?

- Din 2009, Consiliul European are propriul său președinte, până acum această funcţie a fost ocupată de doi politicieni belgieni și unul polonez. În privinţa persoanei preşedintelui, o decizie va fi luată cu  majoritate calificată. Numele premierului spaniol Pedro Sánchez și premierului danez Mette Frederiksen, precum și fostul premier italian Mario Draghi, au fost sugerați ca posibili președinți. Pe baza experienței de până acum, viitorul președinte va proveni dintr-o mare familie de partide europene și dintr-un stat membru mai mic sau estic, pentru a-și asigura neutralitatea și imparțialitatea.

Ziarul de la Bruxelles Politico a sugerat deja ca funcția de președinte al Consiliului European și al Comisiei Europene să fie comasată. Ziarul a menționat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus-o anterior pe Ursula von der Leyen pe un scaun când a avut loc întâlnirea în trei.

De ce este necesară separarea acestor poziții?

- Comisia Europeană este de obicei numită "executivul" Uniunii Europene și în timp ce Comisia are într-adevăr o mare greutate în deciziile politice de zi cu zi, liniile directoare politice generale ale integrării sunt stabilite de Consiliul European. În materie de politică externă, nu este neobișnuit ca șeful celor două instituții să reprezinte împreună UE, astfel că unificarea celor două poziții ar face cu adevărat mai clar cine este conducătorul Uniunii Europene. Însă, toate acestea ar însemna și faptul că șeful unei instituții care reprezintă interesele comunității, respectiv Comisia ar fi cea care ar trebui să faciliteze înţelegrea între părţi în Consiliul European. Neutralitatea acestuia nu ar fi asigurată în acest fel, şi este de temut că ar încerca să orienteze UE într-o direcție mai federală, iar ponderea națiunilor ar scădea.

Care ar putea fi adevăratul obiectiv al lui Michel în viitor? Fostul președinte s-ar mulţumi cu statutul de europarlamentar "de teren"?

- Charles Michel poate avea mai multe obiective. Dacă va fi primul pe lista electorală a grupului Renew Europe - adică a liberalilor -, acesta va fi un semn clar că vrea să devină președintele Comisiei Europene. Acest lucru este decis de șefii de stat și de guvern, însă dat fiind faptul că nici până acum nu au fost pe deplin mulțumiți de activitatea depusă de Michel, este puțin probabil ca acesta să fie desemnat președinte al Comisiei. Ceea ce este mai probabil, deși depinde de rezultatul alegerilor parlamentare belgiene, este ca țara sa să îl nominalizeze în funcția de comisar al UE.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.