Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariul alegerilor anticipate: o manevră aproape imposibilă / ANALIZĂ

drum varianta

PNL și USR susțin organizarea cât mai repede cu putință a alegerilor parlamentare anticipate. Ideea are fani și în PSD, unde liderul organizației județene Vaslui, Dumitru Vaslui, s-a pronunțat marți în favoarea acestei soluții ca fiind o cale de mijloc între rămânea și ieșirea PSD de la guvernare.

La alegeri parlamente anticipate se poate ajunge pe două căi:

Varianta 1. Demisionează majoritatea senatorilor și deputaților și Parlamentul este în imposibilitatea de a-și mai desfășura activitatea. Legislația nu prevede o cale de urmat în această ipoteză, însă în politică este considerată ca fiind o variantă extremă care provoacă anticipatele.

Varianta 2. Guvernul pică (prin demisie sau moțiune de cenzură) după care Parlamentul respinge două propuneri de premier și Președintele dizolvă Parlamentul.

Ambele variante au mai fost încercate în politica post-decembristă, însă niciuna nu a ajuns la final.

Partidele au observat că este aproape imposibil, de exemplu, să-ți determini parlamentarii să renunțe la mandat.

În al doilea scenariu, dizolvarea Parlamentului de Președinte, după respingerea a doi premieri, există o condiție în Constituție: Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României.

Așadar, în acest moment, alegeri parlamentare anticipate se pot organiza doar prin demisia parlamentarilor, iar a doua cale se deschide abia după alegerile prezidențiale din acest an.

Din scenariile care circulă în politică, mai devreme de alegerile locale din 2020 este greu de imaginat anticipate. Iar cum alegerile parlamentare la termen vor avea loc oricum în 2020, iarna, șansele și așa reduse alte anticipatelor scad și mai mult.

Toți politicienii care au lansat ipoteza anticipatelor i-au dat șanse reduse de reușită, însă au spus că este principala manevră pentru reîntoarcerea la popor în cazuri de criză politică majoră.

Citește și: Marian Oprișan nu exclude să candideze la prezidențiale .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.