Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scene violente pe aeroportul din Kabul: americanii și nemții, confruntare cu talibanii

aeroportul din Kabul, Afganistan

Un schimb de focuri a avut loc luni între forţe de securitate afgane şi atacatori necunoscuţi la poarta dinspre nord a aeroportului din Kabul, a anunţat armata germană pe Twitter, relatează Reuters.

În incident au fost implicate forţe afgane, americane şi germane, informează News.ro.

Un soldat afgan a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi, a mai precizat Bundeswehr, care a subliniat că toţi militarii germani au fost nevătămaţi.

Duminică, un oficial NATO a declarat pentru agenţia de presă Reuters că cel puţin 20 de oameni a murit în aeroportul din Kabul şi în preajma acestuia de când talibanii au preluat puterea în ţară, pe 15 august.

Talibanii au declarat, pe 15 august, victoria în faţa armatei afgane, care a fost sprijinită şi instruită de trupele NATO timp de două decenii, şi au preluat conducerea ţării.

După ce au recucerit, pe rând, toate capitalele provinciilor din ţară, pe 15 august talibanii au preluat palatul prezidenţial, după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară, pentru a evita vărsarea de sânge, a spus el, aflându-se în prezent în Emiratele Arabe Unite.

În ultimele zile, mii de oameni din Afganistau au încercat să plece din ţară, cei mai mulţi fără succes, iar scene de panică au fost văzute pe aeroportul din Kabul, de unde guvernele internaţionale îşi evacuează personalul şi pe unii colaboratori afgani.

Câţiva lideri talibani au revenit în Afganistan din exilul în Qatar, iar marţi gruparea a susţinut prima conferinţă de presă de la preluarea controlului, promiţând libertate pentru femei şi presă în conformitate cu legea Sharia.

Proteste restrânse au avut loc în ţară de Ziua Independenţei, pe 19 august, mai mulţi oameni fiind împuşcaţi mortal pentru schimbarea stagului taliban cu cel afgan.

Un raport al serviciilor secrete ONU a arătat că talibanii caută foştii colaboratori ai NATO şi ameninţă familiile acestora.

Mai mulţi oameni au murit pe aeroport şi în afara lui, în încercarea de a părăsi ţara - unii agăţându-se de avioane, alţii fiind prinşi în busculade.

Au apărut şi temeri că organizaţia Stat Islamic ar putea pune la cale atacuri la aeroport. Guvernele străine şi-au sfătuit cetăţenii să iasă din case doar dacă au primit documente pentru călătorie.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au spus că va fi imposibil ca până la finalul lunii august să îşi evacueze toţi cetăţenii care doresc acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.