Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schengen – Europarlamentarul Eugen Tomac distruge înțelegerea dintre România și Austria: 'O cedare inacceptabilă!'

eugen tomac

Schengen – Europarlamentarul Eugen Tomac distruge înțelegerea dintre România și Austria: 'O cedare inacceptabilă!'

Europarlamentarul Eugen Tomac a criticat sâmbătă existența unui acord între Austria și România privind limitarea aderării României la un Schengen aerian.

„Nu este niciun cadou, nu este nicio consolare. Este o cedare inacceptabilă a autorităților române”, a spus Tomac, la postul B1 TV.

„Eu vreau ca Ministerul de Interne să rupă acest pact al tăcerii și să prezinte cetățenilor români conținutul acestui acord pentru că România este stat suveran, a semnat un Tratat de aderare la UE și Acordul Schengen spune foarte clar că intri în spațiul Schengen când îndeplinești toate criteriile", a punctat Tomac.

„Toate aceste reguli inventate în timpul jocului și încercări de a ne prezenta de către Austria o situație de normalitate, o mare favoare pe care ne-o face mi se pare că trăim într-un teatru al absurdului și este inacceptabil această abordare. Această secretomanie și prezentarea unor jumătăți de adevăruri drept mari realizări mi se pare o sfidare fără margini și ministrul de Interne are obligația să iasă public să le explice cetățenilor români ce a semnat, ce a negociat, în numele statului român pentru că România îndeplinește toate criteriile și noi avem nevoie de un calendar limpede când intrăm aerian și când intrăm terestru.

În caz contrar orice angajamente este împotriva intereselor a 20 de milioane de cetățeni români și a tuturor celor care produc valoare economică în această țară. Nu văd raționamentul pentru care trebuie să cedăm inutil să ne bucurăm de ceva ce ne aparține și ne este oferit în etape prezentându-ne o mare victorie. Nu este nicio victorie, este o cedare inutilă”, a concluzionat europarlamentarul.

Context

Austria a ajuns la un acord cu România şi Bulgaria referitor la "Schengen Air", adică intrarea pe calea aerului fără control la frontieră, a confirmat sâmbătă Ministerul de Interne de la Viena pentru agenţia austriacă APA. Cel mai probabil, decizia se va aplica din martie. Totuşi, a ţinut să precizeze Ministerul austriac de Interne, în prezent nu există negocieri privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen fără frontiere şi, prin urmare, nu există nicio dată fermă pentru aceasta (mai multe, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.