Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un mare scandal bubuie în Schengen: Polonia este acuzată tot mai apăsat că oferă vize contra mită

shutterstock.com
Schengen

Comisia Europeană și Parlamentul European i-au cerut Poloniei să lămurească acuzațiile cum că a eliberat mii de vize în schimbul mitelor, scrie EUObserver, conform Rador Radio România, subiectul fiind dezbătut intens în plenul de la Strasbourg.

„Luăm chestiunea aceasta foarte în serios și așteptăm cooperare deplină din partea autorităților poloneze”, a declarat marți vicepreședintele CE Margaritis Schinas, în plenul de la Strasbourg.

Comisia îi ceruse inițial ministerului polonez de externe să clarifice acuzațiile de corupție privind vize eliberate în Africa și Asia, la izbucnirea inițială a scandalului în august. Ea așteaptă acum noi explicații de la Varșovia - din moment ce reacția inițială „nu a răspuns suficient la toate întrebările puse”.

Conform presei poloneze, după 2021 s-au eliberat vreo 250.000 de vize.

„Dacă cetățenilor unor țări terțe li s-a permis dreptul de liberă circulație în Schengen fără a fi respectate condițiile și procedurile de rigoare, acest lucru echivalează cu violarea dreptului UE”, a declarat Schinas.

„Ce se întâmplă într-un stat Schengen afectează funcționarea tuturor țărilor Schengen”, a adăugat el.

Germania și Olanda reacționează

Aparenta fraudă l-a determinat pe cancelarul german Olaf Scholz să-i ceară explicații Poloniei - și să reintroducă controale la granițele cu Polonia și Cehia din cauza unei intensificări a imigrației.

„Guvernul polonez [...] a pus o presiune gravă pe reputația și securitatea UE”, a declarat europarlamentarul olandez Jeroen Lenaers de la Partidul Popular European de centru-dreapta. „Acest ultim scandal nu e o excepție, e un simptom al demantelării mai ample a statului de drept în Polonia”, a subliniat el.

Scandalul survine și pe fondul unor dezbateri inter-instituționale intense în UE pe tema unei reforme legislative a politicilor de migrație.

Și însăși Polonia e unul dintre cei mai vajnici opozanți din UE ai regulilor privind primirea și repartizarea imigranților nou sosiți - ba chiar vehicula ideea că va organiza un referendum propriu privind reforma migrației în UE.

„Guvernul se preface că vrea să ne apere granițele, însă ei s-au dedat la aceste practici ilegale”, a declarat europarlamentara poloneză liberală Róża Thun, explicând că guvernul polonez lasă oameni să intre „fără nici un fel de control”, pe baza unicului criteriu că „sunt capabili să plătească mita”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.