Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schengen și jocurile politice din Austria - Disperare și amatorism politic în vizita lui Karl Nehammer în Bulgaria

Radu Pop
Karl Nehammer schengen

Karl Nehammer, cancelarul austriac, și ministrul său de interne, Gerhard Karner, au fost luni în inspecție în Bulgaria. Vizita a fost prezentată inițial cu surle și trâmbițe de presa bulgară, însă ceea ce s-a dorit inițial a fi o mișcare de PR din partea Bulgariei, care să îndulcească veto-ul austriac, și o acțiune politică de succes din partea partidului cancelarului austriac Nehammer, ambele atent negociate și regizate dinainte în perspectiva alegerilor din 29 ianuarie, s-a transformat într-un fiasco pentru Bulgaria.

În urma vizitei, Bulgaria nu numai că nu a obținut nicio garanție pentru ridicarea veto-ului austriac, ci s-a ales cu o amplă listă de „teme pentru acasă” și reproșuri voalate din partea austriecilor care, nici mai mult, nici mai puțin, i-au sfidat chiar la ei acasă pe bulgari, anunțând cât se poate clar că vetoul austriac nici vorbă să fie ridicat în 2023.

Principalul perdant este Bulgaria, care s-a lăsat păcălită și atrasă într-o cursă intinsă de politicienii aflați la guvernare în Austria, preocupați de cele câteva procente pe care le-ar mai putea câștiga și care le-ar mai salva din rușinea de a se plasa pe locul 3 pe scena politică austriacă, o contra-performanță de neimaginat în urmă cu câțiva ani.

Pentru aderarea la spațiul Schengen, România trebuie să îi aștepte pe bulgari să construiască noul gard de 2 miliarde de euro la frontiera cu Turcia sau să spere că în urma alegerilor din 2023 va avea un nou interlocutor la Viena, susținător al valorilor europene?

Nehammer și Karner dovedesc mai degrabă disperare și amatorism politic dacă speră că, aplicând tactica fostului cancelar austriac Sebastian Kurz din 2015, vor obține o gură de oxigen la viitoarele alegeri. În cazul în care rămân la guvernare, să nu ajungă să ne ceară să construim un gard la frontiera cu Serbia, Ucraina, Republica Moldova sau pe litoralul Mării Negre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.