Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimb de acuzații grave între o publicație media și cercetători ai CNSAS

ziuaconstanta.ro
CNSAS sediu

Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, în scandalul cu jurnaliști de la G4Media: “/.../ pentru amintiții vectori este foarte important ca Ambasada SUA, de exemplu, să devină ferm convinsă că imaginea apocalipsei anti-democratice din România este cât se poate de reală.”

Știrile despre Securitatea comunistă abundă de obicei în preajma lunii decembrie, când ne amintim de revoluția din 1989. Mai sunt și excepții. Cum este microscandalul (deocamdată) izbucnit (focul a fost pus deliberat) în contextul Legilor Securități. Aflat pe agendă acum mai bine de o lună, subiectul trebuie să rămână în dezbatere cu orice preț. Pentru unii, chiar cu prețul siluirii realității și al derapajului de la propria deotontologie.

Cel mai recent exemplu este duelul de-o vară iscat între Florin Iaru, Mădălin Hodor, istoricul Mihai Demetriade, ultimii doi cercetători la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și o jurnalistă a G4Media pe marginea ediției din 7 iunie a emisiunii TVR, “Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalităţii răului”. Prin articolul jurnalistei Andreea Pavel, cei de la G4 Media susțin că emisiunea TVR “spală” securitatea comunistă a anilor ‘80 - vezi intervențiile telefonice ale unor femei care susțin că au lucrat în sistem, iar ”sistemul și uniforma militară” sunt lăudate și puse în prim plan de acestea.

De la bun început, articolul forțează o coincidență - “emisiunea a fost difuzată pe data pe 7 iunie, la patru zile după ce G4Media a publicat integral proiectele de legi privind securitatea națională, care sporesc semnificativ puterile serviciilor secrete”, care astfel devin mai puternice și decât fosta Securitate comunistă.

Evidența este observată și de Mădălin Hodor - “Fapt: emisunea cu pricina a fost difuzată la TVR și apoi urcată online în luna iunie, neexistând absolut nicio reacție timp de o lună de zile. Nici măcar o urmă de discuție”, scrie Hodor într-o postare pe contul personal din 14 august.în care devoalează forțarea asocierii dintre emisiunea celor de la TVR și Legile Securității.

“Este vorba despre un construct strict politic. O instrumentalizare a subiectului ”Securitatea” cu scopul de a obține o reacție negativă la adresa puterii politice”, explică Hodor.

Și Florin Iaru a sărit cu propriul articol în apărarea emisiunii, spunând că probabil lipsa “disclaimăr”-ului i-a făcut pe unii să creadă că relatarea brută telefonică a fostelor securiste fără o explicație, fără o contrabalansare echivalează cu o manevră de spălare a imaginii fostei Securități.

“Pentru că emisiunea (care a trezit indignare) chiar asta trebuia să facă: să obțină o reacție în fața răului. A lăsat personajele să vorbească și spectatorii să gîndească. Spaima mea de acest monstru, disclaimărul, care să frăgezească publicul în direcția bună, a primit o lovitură nimicitoare. Deci e nevoie de explicații, de note, de îndrumare”, a mai scris Iaru.

A urmat un ping-pong cu acuze și epitete nu dintre cele mai livrești împărtășite pe conturile personale de Facebook. Însă cel mai amuzant (deși nu semnează încă în “Cațavencii”) este modul în care jurnalista de la G4Media alege să denunțe într-un nou articol derapajele celor trei - îi pârăște într-o enumerare plângăcioasă în fața cititorilor săi. “/.../ Eu și colegii de la G4Media am fost înjurați și jigniți de Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, angajați CNSAS, și scriitorul Florin Iaru./.../ A doua zi după reacția CNA, Mădălin Hodor publică un mesaj pe Facebook în care ne înjură de morți, ne face ”jegoși”, ”lăutari”, ne cere să ”dăm jos labele de pe adevăr”/.../ “Apoi, Mădălin Hodor imaginează scenarii despre ce aș gândi eu, iar pe scenariile făcute de el, spune că ”fur curent”, “subliniază că sunt tânără și mă face ‘găină beată care se excită’ la construcțiile securiste”, “Angajatul CNSAS continuă spunând că am scris ‘tâmpenii’, dar nu arată care sunt acestea” și tot așa.

Jurnalista ajunge să preia practic toate amabilitățile adresate, devenind portavocea propriei execuții. Asta după ce siluește argumentația articolului să se subordoneze unei coincidențe căutate, pentru ca la final, în loc de concluzie, admite că nu pricepe misterul - “cum anticomuniști profesioniști ca Iaru, Hodor și Demetriade au devenit subit atât de indulgenți și de înțelegători cu o tentativă, destul de grosolană altminteri, de spălare a Securității la postul public de televiziune la doar câteva zile după scandalul legilor securității”.

Va continua însă! Mădălin Hodor anunță că oamenii vor fi ”și dezamăgiți”, dar ”și uimiți” de ce va scrie legat de subiect. Sau despre cei de la G4Media?!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.