Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimb de experienţă între autorităţile germane şi cele române pe teme legate de reforma feroviară, la Târgul Innotrans

monitorul de galati
cfr calatori

Autorităţile germane vor oferi sprijin în proiectarea strategiei de dezvoltare feroviară, inclusiv investiţii în linii de mare viteză, şi va exista un transfer de know-how în ceea ce priveşte accesul la tehnologii verzi şi eficiente în toate dimensiunile sistemului feroviar - infrastructură, material rulant, organizare servicii, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii de Reformă Feroviară (ARF), în perioada 20 - 23 septembrie 2022 are loc la Berlin ediţia a 13-a a Târgului Internaţional de Tehnologie de Transport - InnoTrans.

La eveniment participă reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), precum şi o delegaţie a ARF, condusă de preşedintele Ştefan-Adrian Roşeanu.

Conform sursei citate, unul din subiectele discutate l-a constituit coordonarea eforturilor româno-germane pentru asigurarea fluxului de transport feroviar dinspre Ucraina, precum şi necesitatea de aliniere a infrastructurii din statele candidate la ecartamentul european, demers susţinut şi de România.

Totodată, a fost identificată oportunitatea unui schimb de experienţă între autorităţile germane şi cele române, în special pe teme legate de reforma feroviară şi colaborarea dintre autorităţile germane - federale sau locale (landuri) - şi operatorii de transport feroviar, mai ales din perspectiva implicării autorităţilor locale în guvernanţa feroviară din România.

De asemenea, autorităţile germane vor oferi sprijin în proiectarea strategiei de dezvoltare feroviară, inclusiv investiţii în linii de mare viteză şi va exista un transfer de know-how în ceea ce priveşte accesul la tehnologii verzi şi eficiente în toate dimensiunile sistemului feroviar - infrastructură, material rulant, organizare servicii. În perioada următoare, ministerele de resort român şi german, precum şi reprezentanţii sistemului feroviar vor întreprinde paşii necesari pentru stabilirea unui protocol de colaborare între cele două părţi.

Conform sursei citate, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) este reprezentat de Ionuţ-Cristian Săvoiu, secretar de stat, coordonator al domeniului feroviar, Dragoş Anoaica, director al Direcţiei Transport Feroviar, şi Robert Dobre, director în cadrul Direcţiei Generale Programe Europene Transport.

"În marja Sumitului Liderilor din Domeniul Feroviar, eveniment organizat la deschiderea InnoTrans, delegaţia română a avut o discuţie cu doamna Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, iar dialogul a inclus teme precum stadiul proiectelor româneşti finanţate din fonduri nerambursabile europene şi sprijinul UE pentru noi proiecte feroviare, care să contribuie la creşterea calităţii transporturilor şi înnoirii flotei de material rulant", se menţionează în comunicat.

În contextul asigurării tranziţiei la contractele de servicii publice atribuite în mod competitiv, s-a discutat despre viitoarea colaborare între Comisia Europeană şi autorităţile române, în special ARF, în vederea pregătirii unor sesiuni de training pe această temă. Un asemenea eveniment va avea loc online, în data de 5 octombrie, participarea la atelier fiind pe bază de invitaţie transmisă de ARF părţilor interesate.

Totodată, delegaţia română s-a întâlnit şi cu reprezentanţii UNIFE - Asociaţia Europeană a Industriei de Aprovizionare Feroviară.

O altă întâlnire a avut loc la sediul Ministerului Digitalizării şi Transporturilor din Germania. Delegaţia germană a fost condusă de Michael Theurer, secretar parlamentar de stat în Ministerul Digitalizării şi Transporturilor, la discuţii participând şi Florian Bohm, şeful biroului însărcinatului federal pentru transport feroviar, iar partea română a fost reprezentată de Ionuţ-Cristian Săvoiu, Ştefan-Adrian Roşeanu şi Robert Dobre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.