Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimb de prizonieri și retrageri de trupe: Negocieri în toi pe frontul separatist pro-rus din Ucraina

Arsenalfordemocracy.com
ucraina rusia

Ucraina a anunţat joi că discută despre un schimb de prizonieri şi despre noi retrageri de trupe cu Kremlinul şi separatiştii pro-ruşi din estul ţării, acuzând în acelaşi timp Moscova că blochează procesul de pace, relatează AFP.

Citește și: EXCLUSIV - LISTA deputaților și senatorilor alesi la alegerile din 6 decembrie

"Activitatea Ucrainei" a arătat "că noi avem tot interesul pentru pace şi că Rusia blochează aplicarea acordurilor" încheiate în cadrul unui summit cvadripartit de la Paris din urmă cu un an, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, citat într-un comunicat oficial.

Autorităţile ucrainene sunt gata să treacă la noi retrageri de trupe în mici sectoare ale frontului, la operaţiuni de deminare, precum şi la un nou schimb de prizonieri cu separatiştii, a adăugat Zelenski, fără a furniza informaţii suplimentare.

"Negocierile continuă" pe această temă între Moscova, Kiev şi OSCE, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Iulia Mendel. "Am transmis listele de persoane pentru schimb" şi "vom face tot posibilul" ca acesta să poată avea loc până la sfârşitul anului, a adăugat ea.

În decembrie 2019, Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin, sub medierea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Angela Merkel, au participat la un summit în format "Normandia" la Paris, care a permis câteva progrese timide în procesul de pace.

Cei patru lideri au convenit să se întâlnească din nou, dar pandemia de coronavirus, apoi absenţa progreselor în aplicarea deciziilor anunţate au lăsat în suspensie organizarea unui nou summit.

Războiul cu separatiştii pro-ruşi din Ucraina s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de strămutaţi de la declanşarea sa, în 2014.

Acordurile de pace semnate la Minsk în 2015 au permis o reducere considerabilă a violenţelor, dar soluţionarea politică a conflictului nu a avansat între timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.