Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimb dur de replici între Vladimir Voronin și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: Și-i cu gazul?

Parlamentul Republicii Moldova
Parlament Moldova

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a avut astăzi, 14 octombrie, în plenul Parlamentului Republicii Moldova, un schimb dur de replici cu deputații Vladimir Voronin și Oleg Reidman.

Deputați care și-au asumat în 2007 datoria de 450 de milioane de dolari față de „Gazprom”, dar nu au făcut nimic pentru ca să o întoarcă rușilor, transmite ziarulnațional.md.

Comunistul Reidman a solicitat în plenul Parlamentului audierea vicepremierului Spînu, responsabil pentru negocierile cu „Gazprom”.

Propunerea nu a fost aprobată, dar Spînu a ieșit la tribună și a prezentat un alt proiect de lege. Astfel, Reidman a profitat de prezența ministrului și a întrebat în batjocură: „și-i cu gazul?”.

„Știam că voi fi întrebat, știam că nu o să scap de această întrebare, în contextul în care ați cerut audierea mea în Parlament. Vreau să vă întreb dacă Dvs. ați semnat Protocolul din 23 aprilie 2007 între Republica Moldova și „Gazprom”? Dacă nu țineți minte, atunci vă spun eu.

A semnat Zinaida Greceanîi și Oleg Reidman. Dvs. ați recunoscut datoria pe care o are „Moldovagaz” față de „Gazprom” (450 de milioane de dolari n.r.). Atunci v-ați angajat să faceți tot posibilul ca să fie stinsă acea datorie, plus multe lucruri v-ați angajat.

Astfel, vă pun și eu o întrebare: ce ați făcut ca să nu ajungem în situația asta? Probabil că eu sunt prea tânăr ca să pot răspunde pentru multele lucruri pe care nu le-ați făcut în acea perioadă”, a răbufnit Spînu.

Tânărul ministru a avut un mesaj și pentru Vladimir Voronin, care atunci era președintele R. Moldova.

„Domnule Voronin, Oleg Reidman era consilierul dvs, doamna Zinaida Greceanîi era prim-vicepremier, iar domnul Dodon era la ministerul Economiei. Nu o să dau citirii acestui document (Protocolul semnat la 23 aprilie 2007) ca să vă aduc aminte la ce v-ați angajat și ce nu ați făcut până acum. Ați făcut în așa fel încât țara aceasta să fie șantajată energetic, să fie în situația în care este acum”, i-a transmis Spînu lui Voronin.

Oleg Reidman a reacționat imediat și l-a acuzat pe Spînu că nu știe cum să poarte negocieri cu rușii. Mai mult, acesta a recunoscut că R. Moldova plătea prea mult pentru gazele livrate de Rusia.

„În toată această perioadă noi nu am avut probleme cu gazele. Aveam suficient gaz. Toate chestiile legate de datorii…Ținând cont de reintegrarea teritorială politică, noi aveam un sistem de gaze unic și tot timpul insistam pe asta. Felul în care discutam noi înainte de semnarea acelui protocol cu „Gazprom” e o discuție aparte.

Eu pot să vă dau sfaturi cum trebuie de discutat. În rezultat noi aveam un contract bun, poate un pic prea scump. Eu nu am auzit că „Gazprom” șantajează astăzi R. Moldova cu datoria istorică.

Nu am auzit asta și nu trageți de urechi acest subiect. Dvs. nici nu ați putut vorbi, nu ați vorbit, dvs. ați dormit și acum căutați vinovați. Aveam gaze la prețuri accesibile și puteam și astăzi să avem gaze”, a replicat Reidman.

În discuție a intervenit și Voronin, care a fost vizat.

„El a pronunțat familia mea. Toate chestiile acestea… el este tânăr și o să-i fac o favoare, ca să nu mă apuc serios de el. Discuțiile despre sursele energetice, dragul meu, întotdeauna au fost și vor politice.

Voi să fiți mai atenți când vă implicați în diferite aventuri legate cu „Platforma Crimeea”, cu alte chestii etc. Matale nu ți-a deschis ușa nici măcar Miller (Alexei Miller, șeful „Gazprom”), ca să nu vorbesc de altcineva. Iată de aici trebuie să pornești. Trebuie să lași nasul jos și să te apuci de lucru”.

Andrei Spînu a ținut neapărat să le răspundă celor doi comuniști, care au fost la guvernare între 2001 – 2009.

„Eu aici voi da replica și nu în altă parte. Indiferent cine v-a deschis ușa, dvs. ați adus țara în situația asta. Generația mea răspunde și acum trebuie să scoată toată mizeria pe care ați făcut-o. R. Moldova are și va avea gaze și nu trebuie să speculați”, a conchis Spânu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.