Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbăm becurile! România alocă peste 80 de milioane de euro pentru înlocuirea becurilor vechi

alba24.ro
bec becuri

Statul român acordă 400 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro) pentru becuri. De la sfarsitul lunii octombrie va începe un program care prevede ca românii să primească vouchere în valoare de 200 de lei (circa 40 de euro) cu care să își înlocuiască becurile vechi cu unele eficiente energetic, relatează televiziunea Digi24, citată de BTA. Cu vouchere pot fi achiziționate doar becuri LED cu o putere de până la 15W, confrom RADOR.

România se grăbește să lanseze noua schemă de eficiență energetică, în timp ce, concomitent, programul de instalare a panourilor fotovoltaice a fost amânat, subliniază Digi 24. De anul trecut, în jur de 30.000 de români așteaptă instalarea de panouri solare în casele lor, dar birocrația de la minister sistează înlocuirea, menționează televiziunea.

Digi 24 notează că becurile incandescente sunt folosite mai ales în casele românilor din mediul rural, pentru care înscrierea într-un program online este aproape imposibilă. Mulți dintre ei nu au acces la un computer și sunt sceptici cu privire la termenele în care ar primi fondurile. Televiziunea amintește, de asemenea, că becurile cu halogen și cele cu filament incandescent sunt deja greu de găsit pe piață, deoarece în 2018 Comisia Europeană a restricționat utilizarea lor.

Potrivit jurnalistului Ciprian Cherciu, specialist pe tema energiei „verzi”, cu fondurile alocate pentru becuri s-ar putea monta sisteme fotovoltaice, care într-un an ar produce suficientă energie pentru a ilumina o jumătate de milion de locuințe. Anul trecut, 240 de milioane de lei (peste 48 de milioane de euro) au fost alocate pentru 12.000 de sisteme fotovoltaice, în timp ce 400 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro) au fost alocate pentru înlocuirea becurilor electrice, a comentat jurnalistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.