Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbare de macaz pe front: retragerea Rusiei din Herson oferă șansa forțelor armate ucrainene să preseze în mai multe zone (analiză Wall Street Journal)

bbc.co.uk
razboi soldati armata

Recucerirea de către Ucraina a orașului Herson se răsfrânge asupra fronturilor de luptă, în timp ce Moscova redistribuie trupe pentru a recâștiga inițiativa, iar Kievul încearcă să își extindă avantajul recent asupra forțelor rusești invadatoare, relatează publicația Wall Street Journal în ultima analiză.

Retragerea Rusiei din Herson, singura capitală regională pe care a câștigat-o în aproape nouă luni de lupte, a fost un eșec jenant, dar Moscova pare să fi retras în siguranță multe dintre cele mai bune trupe ale sale, permițându-le să se reorienteze în altă parte, spun analiștii militari consultați de sursa citată.

Trupele ucrainene, energizate de recucerirea orașului din sud cu mai puțină vărsare de sânge decât prevăzuseră mulți, au rămas în mișcare, bombardând forțele rusești care au părăsit orașul, în timp ce au respins o ofensivă rusă în nord-estul îndepărtat, în jurul orașului Bakhmut.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că a discutat despre luptele din acea regiune cu înalții săi oficiali. "Facem totul pentru a-i ajuta pe eroii noștri să reziste atacurilor rusești", a declarat el pe Telegram.

Chiar dacă forțele Kievului nu câștigă rapid mai mult teren în apropiere de Herson, recenta lor avansare acolo le permite să vizeze liniile de aprovizionare rusești care merg spre Peninsula Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o de la Ucraina în 2014. Bazele militare rusești și civilii din Crimeea se bazează pe proviziile și apa dulce din partea continentului ucrainean care trec prin teritoriul controlat acum fie de Moscova, fie de Kiev.

Luna trecută, Ucraina a degradat capacitatea Moscovei de a aproviziona peninsula atunci când forțele sale au avariat podul Kerch cu o explozie incendiară. Moscova a construit podul în 2016 pentru a conecta Crimeea direct la Rusia. Acum, cele mai multe provizii trebuie să fie livrate încet cu vaporul sau prin intermediul unei singure linii feroviare care șerpuiește prin sud-estul Ucrainei, pe teritoriul controlat de Rusia, care ar putea fi în raza de acțiune a artileriei și a dronelor Kievului.

Evoluțiile oferă Ucrainei o varietate de opțiuni, îi permit să preseze pe mai multe fronturi și îi oferă șanse de a profita de oportunități, spun strategii militari. Trupele rusești, în schimb, dau semne că sunt dezorganizate și demoralizate, pe baza postărilor de pe rețelele de socializare și a altor informații din surse deschise.

"Cred că ucrainenii ar trebui să mențină presiunea asupra rușilor în măsura în care pot", în pofida apropierii iernii, a declarat miercuri generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, Mark Milley. "Este clar că voința rușilor de a lupta nu se potrivește cu voința ucrainenilor de a lupta".

Trupele ucrainene au recucerit Herson la începutul acestei luni, după ce l-au asediat timp de peste două luni, în mare parte datorită artileriei de precizie, precum M142 Himars, furnizată de SUA și de alți aliați occidentali. Avansând prin Herson până la malul vestic al râului Dnipro, trupele pot acum să își extindă cu kilometri spre est și sud țintirea pozițiilor și liniilor de aprovizionare rusești.

Ucraina bombardează deja trupele rusești care se retrag peste Nipru și a debarcat recent câteva trupe de forțe speciale peste râul lat. Oficialii ucraineni nu au detaliat operațiunile lor militare.

"Dacă ucrainenii trec râul în număr cât de mic, bănuiesc că mulți ruși vor continua să fugă", așa cum au făcut-o din Herson, a declarat Glen Grant, un locotenent-colonel britanic în retragere care a consiliat armata ucraineană din 2014. "Cu cât mai mulți ucraineni pot traversa rapid râul, cu atât mai bine va fi pentru ei", din cauza aparentei dezordini rusești în zonă, a spus el.

Cel mai înalt general rus a justificat retragerea din Kherson prin faptul că a permis redistribuirea trupelor în alte zone. Președintele rus Vladimir Putin a făcut o prioritate politică din capturarea Donbasului, o regiune în care se vorbește în mod tradițional limba rusă, o parte din ea fiind cucerită în 2014 de militanți pro-ruși.

Aceste atacuri din jurul Bakhmut au obținut până acum doar câștiguri mici, spun observatorii. Generalul Milley a declarat că Ucraina duce "o apărare mobilă foarte, foarte reușită" în zonă.

Ministerul britanic al Apărării a declarat vineri că forțele rusești de lângă granița Crimeei și din Donbas săpau tranșee, unele la aproximativ 65 de kilometri în spatele liniilor de front, "sugerând că planificatorii ruși fac pregătiri în cazul unor noi progrese majore ale Ucrainei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.