Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCHIMBARE RADICALĂ privind pensiile speciale, votată în Parlament - Angajații ANAF, bonusuri din RECUPERĂRI

Inquam Photos/ Octav Ganea
Parlament

Camera Deputaților a adoptat  legea de aprobare a OUG 116/2017 care instituie un mecanism de premiere a angajaților ANAF din sumele colectate ca venituri la bugetul de stat și elimină interdicția cumulării pensiei speciale cu pensia publică, scrie Mediafax.

”Începând cu anul 2018, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii, poate reține, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând: a) impozite, taxe și contribuții, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; b) obligații fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; c) valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală; d) repararea prejudiciului material și sume confiscate prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită”, prevede OUG care a trecut, miercuri, la votul din Camera Deputaților.

Actul normativ prevede că fondul de 15% se utilizează pentru acordarea de premii lunare personalului Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

De asemenea, OUG 116/2017 aprobată de deputați, în ședința de miercuri, prevede modificarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul în care „Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale pentru asigurații prevăzuți la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale”.

Ordonanța de urgență 116/2017 a eliminat o prevedere care spunea că pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special.

OUG elimină și o prevedere care se referea la faptul că de pensie de invaliditate pentru boli obişnuite şi accidente care nu au legătură cu munca, beneficiază persoanele care au realizat stagiu de cotizare de cel puţin 2 ani din ultimii 5 ani anteriori datei încadrării în grad de invaliditate.

Citește și: Schimbare BOMBĂ în noua Lege a Pensiilor - Mii de pensionari, OBLIGAȚI să acționeze .

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.