Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbările pe care le-ar face Alexandru Rafila din poziția de ministru al Sănătății: 'Sunt trei elemente majore la nivelul cărora ar trebui să acţionăm'

Prof. dr.Alexandru Rafila, candidatul PSD la alegerile parlamentare 2020 a vorbit la "Sinteza Zilei” despre schimbările pe care le-ar face în sănătate din poziţia de ministru al Sănătăţii.

Întrebat de Mihai Gâdea ce ar face diferit în sistemul de sănătate, prof. dr.Alexandru Rafila a răspuns:

"Sunt trei elemente majore la nivelul cărora ar trebui să acţionăm. Primul este structura funcţională a Ministerului Sănătăţii, care în momentul de faţă mie mi se pare că acţionează haotic.

Nu este vorba despre o coordonare evidentă a activităţilor la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru că sunt trei domenii esenţiale, cel de sănătate publică, care se ocupă cu anchetele epidemiologice, cu testarea cu oprirea trasnmiterii, zona de asistenţă medicală şi zona logistică pentru că, toate aceste lucruri funcţionează având nevoie şi de un suport logistic şi de resurse umane.

Maia Sandu a câștigat alegerile, dar funcția prezidențială a fost lăsată fără funcții. Serviciul Secret moldovean a trecut în subordinea Parlamentului

Aceste trei domenii ar trebui să fie coordonate de secretari de stat care cunosc aceste domenii, iar ministrul Sănătăţii trebuie să aibă permanent întâlniri şi discuţii cu secretarii de stat pentru problemele curente dar şi pentru o strategie pe termen mediu măcar. Lucrul ăsta nu se înţâmplă în mod evident. Se întâmplă doar vizite de lucru în teritoriu. Se întâmplă lucruri pe care eu de exemplu nu le înţeleg".

El a dat apoi un exemplu în care Ministerul Sănătăţii a făcut un demers haotic

"În luna octombrie a acestui an, în data de 5, 6 octombrie în care ministrul Sănătăţii a trimis echipe de control în toată ţara. S-a făcut un control încrucişat la nivelul DSP-urilor şi la nivelul tuturor spitalelor, cele peste 200 de spitale care tratează pacienţii infectaţi Covid-19, ca să vadă cum funcţioneză, care sunt problemele s.a.m.d.

Premieră mondială în România! Proiectul care a luat naștere vrea să susțină economia și societatea românească

Problema de la Piatra Neamţ a apărut în luna noiembrie. Problema de la Reşiţa a apărut în urmă cu câteva zile, problemele de la Sibiu tot aşa, au apărut în urmă cu câteva zile şi mă întreb, care au fost rolul acestor controale care le-a făcut încrucişat Ministerul Sănătăţii dacă s-au întâmplat tragedii sau se întâmplă lucruri incredibile cum sunt cele de la spitalul Reşiţa şi care sunt politizate. Asta demonstreză de fapt că la nivelul Ministerului Sănătăţii nu există o coordonare care să intervină să rezolve problemele.

Al doilea palier în care prof. dr.Alexandru Rafila ar introduce schimbări se referă la sănătatea publică

"Eu intotdeauna am fost rezervat în ceea ce priveşte testarea şi am zis să testăm cât trebuie acolo unde trebuie, o testare extinsă acolo unde este nevoie. Observ că numărul de teste electuat s-a redus cu 60%, implicit s-au redus şi numărul de cazuri şi asistăm pe de altă parte la o blocare a activităţii în ATI şi la un număr foarte mare de decese”, a mai precizat prof. dr.Alexandru Rafila.

Al treilea palier în care prof. dr.Alexandru Rafila ar introduce schimbări se referă la asistenţa medicală

"Asistenţa medicală la nivelul fiecărui judeţ trebuie să permită tratarea pacienţilor infectaţi şi, să existe o coordonare între spitale care tratează pacienţi la nivelul fiecărui judeţ astfel încât să existe rebalandarea numărului de pacienţi, acces facil, rapid. Ori ce se întâmplă în momentul de faţă, am văzut la Sibiu cum pacienţii aşteaptă doua zile într-un chioşc ca să fie internaţi în spital. Este inadmisibil", a mai spus prof. dr.Alexandru Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.