Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbul de informaţii la nivel transfrontalier şi incapacitatea prevenirii atacurilor teroriste

Erori de securitate precum eşecul autorităţilor de a face schimburi de informaţii la nivel transfrontalier afectează negativ capacitatea Uniunii Europene de a preveni atacurile teroriste, este concluzia unui raport al unui grup de analiză al Comisiei Europene care a evaluat circumstanţele în care au avut loc atentatele de la Paris, Bruxelles şi Berlin, transmite Politico, citând The Guardian, care a consultat raportul, relatează agerpres.

Experţii în securitate din cadrul grupului de analiză au remarcat că în toate cele trei cazuri atacatorii au călătorit în afara graniţelor Uniunii înainte de a comite atentatele.

Incident DRAMATIC în Cappadocia. 49 de răniţi după aterizarea FORŢATĂ a trei baloane - FOTO

Cetăţenii din UE ce fac obiectul unor mandate europene de arestare pot călători fără oprelişti, "fără a putea fi detectaţi, întrucât verificarea cetăţenilor UE nu se face sistematic", se arată în raport.

O altă problemă semnalată este că autorităţile nu pot căuta date biometrice precum amprente în bazele de date transnaţionale.

"Mulţi dintre cei implicaţi în recentele atentate teroriste din UE aveau cazier pentru infracţiuni mărunte", se mai arată în document.

Potrivit raportului, capacitatea atacatorilor de a deplasa persoane, de a transporta arme şi substanţe explozive în interiorul UE ridică semne de întrebare cu privire la necesitatea ca spaţiul Schengen să fie mai bine controlat.

Experţii sugerează că UE ar trebuie să ia în calcul îmbunătăţirea controalelor poliţieneşti la graniţele interne şi pe rutele de transport şi schimburile obligatorii de informaţii la nivelul tuturor bazelor de date de securitate din spaţiul comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.