Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimburi intense de focuri: Israelul reacţionează cu tiruri de artilerie la atacurile dinspre Siria şi Liban

Mostafa Alkharouf | Anadolu Agency | Getty Images
tancuri israel

Armata israeliană a atacat duminică ţinte în Siria şi Liban ca răspuns la două atacuri asupra teritoriului său cu puţin timp înainte, informează DPA şi EFE, conform Agerpres.

"Mai devreme în cursul zilei, a fost identificată o lansare din Siria spre teritoriul israelian", a indicat un purtător de cuvânt al armatei, adăugând că proiectilul nu a fost interceptat "conform protocolului". În replică, trupele israeliene au răspuns cu focuri de artilerie asupra locului de unde proveneau tirurile.

Separat, armata a anunţat că, în cursul nopţii, "teroriştii au lansat o rachetă antitanc care a căzut într-o zonă deschisă din zona Yiftah, în nordul Israelului", fără a se raporta răniţi. La scurt timp după aceea, "unităţile de artilerie ale IDF (Forţele de apărare israeliene) au atacat mai multe poziţii în Liban", se menţionează într-un comunicat al armatei.

Aceste episoade survin după o nouă zi de confruntări sâmbătă, după ce ostilităţile s-au reluat vineri în zona de frontieră dintre Israel şi Liban, ca urmare a întreruperii încetării focului între armata israeliană şi gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza.

Violențe pe pantă ascendentă

Ostilităţile din zonă au escaladat în urma războiului din 7 octombrie între Israel şi Hamas - care controlează de facto Fâşia Gaza - şi s-au redus la minimum în timpul armistiţiului din 24-30 noiembrie.

În plus, de la începutul războiului în Fâşia Gaza, au avut loc mai multe incidente violente între Israel şi miliţiile pro-palestiniene sau pro-iraniene cu baza în Siria.

Actuala escaladare între Israel şi miliţiile din Liban este cea mai gravă din 2006 şi s-a soldat cu cel puţin 118 morţi: 10 în Israel - şapte soldaţi şi trei civili - şi cel puţin 108 în Liban, dintre care 78 de membri ai mişcării Hezbollah, 12 membri ai miliţiilor palestiniene şi 16 civili, inclusiv trei jurnalişti şi trei copii.

În acelaşi timp, Hamas susţine că peste 700 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în urma ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, potrivit EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.