Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scoția își anunță dorința de RUPERE din Regatul Unit: Se organizează referendum de independență

scotia marea britanie

Scoţia trebuie să organizeze un referendum pentru independenţă în 2020 şi va cere în curând puterile necesare pentru ca această consultare populară să se desfăşoare legal, a declarat marţi primul ministru şi lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, potrivit Reuters.

"Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Dorinţa mea este ca referendumul să aibă loc anul viitor. Şi ne pregătim pentru asta", a spus Sturgeon la o conferinţă de la Aberdeen a SNP, principalul partid politic din Scoţia, informează agerpres.ro.

Citește și: E oficial! Vârsta de pensionare se va schimba- Cine sunt cei vizați

"Până la sfârşitul acestui an, voi cere transferul de puteri care să pună legalitatea referendumului în afara oricărei îndoieli", a adăugat ea.

Sturgeon a mai spus, conform Xinhua, că o Scoţie independentă ar putea funcţiona ca o punte între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Citește și: Adevărul despre Dan Barna- Detalii neștiute au ieșit la iveală

"Vom face parte din piaţa unică a UE şi vom fi de asemenea cel mai apropiat vecin al prietenilor noştri din restul Regatului Unit - o punte între UE şi Marea Britanie, făcând din ţara noastră un magnet pentru investiţii globale", a declarat ea.

La referendumul privind Brexitul din 2016, Scoţia a votat pentru rămânerea în UE, la doi ani după ce votase pentru fi în continuare parte din Marea Britanie, în ceea ce a fost descris drept un scrutin istoric pentru independenţă.

Citește și: Victor Ciutacu, reacție dură după dezvăluirile Rise Project despre Dan Barna: E evident că liderii USR se bucură de protecție la nivel înalt

Însă susţinătorii independenţei spun că vor un al doilea referendum pentru separare dat fiind modul în care guvernul britanic a gestionat negocierile asupra plecării programate din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.