Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scoția nu renunță la visul independenței: Mai face un referendum

scotia marea britanie

Un al doilea referendum asupra independenţei Scoţiei este 'inevitabil' din cauza politicii duse de premierul conservator britanic David Cameron, a declarat duminică fostul premier scoţian Alex Salmond, potrivit AFP.

'În opinia mea, un al doilea referendum este inevitabil' la o dată ce 'rămâne de stabilit', a subliniat Alex Salmond, deputat din partea SNP (Partidul Naţionalist Scoţian), el menţionând 'trei motive ce vor duce', conform aprecierii sale, către această nouă consultare publică.

Mai întâi este vorba de 'refuzul, până în prezent', al guvernului condus de David Cameron de a-şi ţine promisiunea, făcută înainte de referendumul din 2014, legată de măsura numită 'devo max' (descentralizarea maximă), a afirmat fostul premier.

Al doilea motiv, a adăugat el, este perspectiva unui referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE, referendum dorit până la sfârşitul anului 2017 de către premierul Cameron şi care ar putea face ca Scoţia să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei sale.

În fine, al treilea motiv este dorinţa guvernului David Cameron de a continua politica sa de austeritate, marcată de noi tăieri ale ajutoarelor sociale, a indicat Alex Salmond.

Deputatul SNP, partid de centru stânga, a demisionat din postul său de premier după victoria lui 'NU' (55,3%) la referendumul din 18 septembrie 2014 privind dreptul de autodeterminare al Scoţiei.

În pofida acestui rezultat, scorul inedit al lui 'Da' (44,7%) şi pasiunea ce a însoţit consultarea au constituit o adevărată victorie pentru SNP, formaţiunea câştigând la alegerile legislative, din 7 mai 2015, 56 din cele 59 de locuri de parlamentar acordate Scoţiei, cu 50 mai mult decât în 2010, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.