Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scoaterea la licitație a unor lucruri personale ale lui Hitler a provicat indignare în rândul comunității evreiești din Germania

https://benitomussoliniitaly.weebly.com/
Benito Mussolini și Adolf Hitler

O pălărie purtată de Hitler, un vechi contract de chirie, un certificat de botez al lui Hermann Goring sunt câteva dintre obiectele unei noi licitaţii la care se vând în Germania efecte personale ale liderilor nazişti şi care provoacă indignare în rândul comunităţii evreieşti, relatează joi AFP, potrivit Agerpres.

''Nu este un apel juridic, ci moral'', a scris rabinul Menachem Margolin, care conduce Asociaţia evreiască europeană, într-o scrisoare adresată casei de licitaţii Hermann Historica şi publicată joi de cotidianul Tagesspiegel. ''Ceea ce faceţi voi nu este interzis, dar este nepotrivit (...) Comerţul cu astfel de obiecte pur şi simplu nu ar trebui să se desfăşoare'', argumentează rabinul, apreciind că acele efecte persoanele nu au valoare istorică şi că ele vor fi râvnite de aceia care glorifică al Treilea Reich.

După o primă vânzare controversată realizată în 2016, Hermann Historica a decis ca la 20 noiembrie să scoată la licitaţie peste o sută de loturi de obiecte constituite în special din efecte personale ale lui Adolf Hitler, ale partenerei sale Eva Braun şi ale altor înalţi responsabili nazişti.

''Da, Hitler vinde bine'', a recunoscut directorul casei de licitaţii Bernhard Pacher într-o declaraţie acordată cotidianului Bild. Dar aceste obiecte sunt destinate ''în primul rând clienţilor care îl abordează în mod critic'' pe dictatorul nazist, adaugă el.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a LUAT FOC după anunțurile lui Cîțu: Asta este o prostie. Domnul Cîțu nu știe ce atribuții are ca ministru

Printre obiectele din catalogul noii licitaţii se numără o pălărie purtată de Hitler, cu un preţ de pornire de 12.500 de euro, un contract de închiriere a unui apartament la Munchen datat cu 26 martie 1933 (2.500 de euro) sau un cuţit pentru peşte şi o lingură din argintăria reşedinţei sale de la Berghof (750 de euro).

Mai regăsim în acelaşi catalog o rochie festivă de mătase neagră a Evei Braun, şase piese ale unui set de porţelan al soţiei lui Joseph Goebbels, o ediţie de lux a lucrării Mein Kampf ce i-a aparţinut lui Hermann Goering, precum şi o ilustrată poştală trimisă lui Hitler de către Rudolf Hess în timpul călătoriei acestuia din luna de miere în 1928.

La licitaţia din 2016 un cumpărător misterios, care s-a prezentat a fi argentinian, a achiziţionat majoritatea obiectelor scoase atunci la licitaţie, pentru care a plătit peste 600.000 de euro.

Consiliul central al evreilor din Germania şi-a manifestat indignarea faţă de această licitaţie, pe care a descris-o drept ''scandaloasă şi abjectă''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.